Efter flera års turer fram och tillbaka blev det till slut klart: Kungsbergsskolan vid Drottningtorget i Tannefors ska rivas och ge plats åt en helt ny skola, med samma namn.
Kort därefter bestämde kommunen att den nya högstadieskolan ska påbörja sin verksamhet redan nu i höst – i tillfälliga lokaler i Anders Ljungstedts gymnasium. I en serie artiklar följer vi den nya skolans resa fram till terminstarten i Tannefors 2026.
För några veckor sedan kom resultatet från skolvalet. 67 elever hade valt Kungsbergsskolan till årskurs 7, varav 23 som förstaval. Det fanns kapacitet för att ta emot 84 elever till den första omgången då skolan bara har en årskurs.
– Det är klart att jag som rektor vill ha så många elever som möjligt. Men om du frågar en förälder så tycker de nog att det är bra med små klasser, säger rektor Anders Österhjelm.
– Vi lärare tycker också att det är mest positivt, lägger Kerstin Larsson snabbt till.
Hon är en av sju nya lärare som nu har anställts av skolan. Fram till sommaren kommer hon att dela sin tid på nya skolan med sin nuvarande anställning i Linghem. Den här dagen har hon sällskap av nya kollegan Susanna Lindell, som ska lämna Ekholmsskolan.
– Det har varit en dröm att få starta upp någonting helt från början, säger Kerstin Larsson.
Susanna Lindell håller med.
– Det blir en rolig utmaning. Förhoppningsvis kommer alla vara lite mer taggade och entusiastiska när vi inte är så många.
I fyra år kommer Kungsbergsskolan vara bland kommunens minsta högstadieskolor. I Tannefors kommer den att bli den största, med plats för över 900 elever.
– Det är en annan typ av utmaning. Men jag tänker att det säkert kommer att bli många små enheter i den stora. Som Berzeliusskolan som har en egen rektor för varje årskurs, säger Susanna Lindell.
Trycket på de få lärarplatserna var högt, säger rektor Anders Österhjelm.
– Det var kolossalt. Jag ljuger inte när jag säger att jag hade kunnat anställa sex nya SO-lärare. Men jag kunde bara välja en.
Finns det risk för barnsjukdomar med en nystartad skola?
– Personalen vi har anställt har lång erfarenhet från skolans värld. Men under läsårets gång kommer det säkert att dyka upp saker som man inte tänker på idag som behöver justeras, säger Anders Österhjelm.
Läraren Susanna Lindell tror att det kommer att underlätta att personalgruppen är liten och eleverna relativt få.
– Då är det lätt att kommunicera med varandra och vi kan bli en tajt grupp.
Tror ni att det finns en osäkerhet bland föräldrar att sätta sina barn i en helt ny skola?
– Jag har själv barn hemma och man undrar ju hur man själv skulle reagera om att sätta dem i en helt ny skola. Så jag har faktiskt ringt till alla föräldrar till elever som valt oss för att prata och höra om det finns några funderingar, säger Anders Österhjelm som gläds åt att de 67 eleverna kommer från nästan alla delar av kommunen.
Men bara en tredjedel av eleverna är flickor.
– Vi hade förstås önskat att det skulle vara fler. Men det kan kanske bero på att den här årskullen är lite snedfördelad, säger Anders Österhjelm.
Ännu återstår några månader innan de första eleverna kommer. Och det är mycket som ska hinnas med. En ny slöjdsal ska byggas, skolgården ska få basket- och fotbollsplaner och i källaren finns närmare hundra lådor med materiel att gå igenom. Det kommer från den nedlagda Skäggetorpsskolan.
– Det mesta finns där, vi kommer inte att behöva köpa in mycket nytt.