Lärarfacket kritiserar hemlighetsmakeriet kring flytt

Frågan om vart vuxenutbildningen på Birgittaskolan ska flyttas rör upp känslor. Företrädare för Lärarnas Riksförbund, Anna Forslund, är inte nöjd med hur hanteringen av flytten skötts.

För Anna Forslund, ombud för Lärarnas Riksförbund, är det viktigt att den kommunala vuxenutbildning kan konkurrera på samma villkor som den i privat regi.

För Anna Forslund, ombud för Lärarnas Riksförbund, är det viktigt att den kommunala vuxenutbildning kan konkurrera på samma villkor som den i privat regi.

Foto: Privat

Linköping2021-07-27 09:00

Vid bildningsnämndens sista möte togs ett beslut om att vuxenutbildningen på Birgittaskolan ska flyttas. Men någon information om vart, hade ledamöterna som tog beslutet inte fått. 

Detta är Anna Forslund, lokalt ombud för Lärarnas riksförbund, på vuxenutbildningen på Birgittaskolan, mycket kritisk till.

– Vi har pratat med företrädare i bildningsnämnden, bland annat ordförande Åsa Wennergren och varit tydliga med att det inte räcker med goda kommunikationer, säger hon

Hon anser att det strider mot alla demokratiska principer att politiker fattar beslut utan att veta vad beslutet kommer att ha för konsekvenser.

– Om det nu är sekretess på att tala om vart flytten ska gå, så borde väl de som ska fatta beslut helt enkelt informeras under sekretess, så att man vet vilka beslut man fattar. 

För vad är goda kommunikationer, frågar hon sig och konstaterar att det är bra kommunikationer till en ort som Linghem.

Hon håller med ordförande i bildningsnämnden om en sak. Att det är bråttom. Vuxenskolan, SFI och gymnasiet får inte plats som det är nu.

– Tack vare pandemin och att vuxenskolan kunnat jobba så mycket hemifrån har det ändå fungerat. 

En bra placering är oerhört viktigt för den kommunala vuxenutbildningen, säger Åsa Forslund.

– Som det är i dag tycker vi inte att vi konkurrerar på samma villkor som de privata utförarna. Det gör att det blir ännu viktigare för oss att ha ett centralt läge så att eleverna vill komma till oss.

Hon och hennes kolleger upplever att vuxna elever väljer utförare utifrån att det ska vara lätt att ta sig till skolan, att det är lätt att få bra betyg och att det går fort.  

– Vi kan inte konkurrera med vare sig höga betyg eller att det går fort utifrån det sätt vi arbetar på och tycker är bra. Då blir skolans läge extra viktigt.

Hon ifrågasätter också fokuseringen kring att vuxenutbildningen till varje pris ska samlokaliseras med SFI och säger att vuxenutbildningen som det ser ut i dag, har ett större samarbete med gymnasieskolan än med SFI.

Om en eventuell placering i Mjärdevi säger Åsa Forslund, att närheten till universitetet möjligen skulle anses vara en liten fördel. Men inte tillräckligt stor för att vara avgörande.

– För personer som bor i Ryd och Lambohov är det ett plus med Mjärdevi. Men alla andra måste byta bussar och krångla.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!