Anders Sörenson tog sin lärarexamen 1975 och sedan dess har han jobbat som lärare i svenska och SO-ämnen. Han är behörig lärare som har undervisat på grundskolan i Linköping sedan 1980. Efter att Skolverket fick uppdraget att kartlägga alla lärarutbildningar och att utfärda lärarlegitimation begärde han i god tid sin legitimation. Det var i slutet av februari 2014 men legitimationen har fortfarande inte kommit.
– Jag ringde Skolverket för två månader sedan för att kontrollera hur långt myndigheten har kommit i processen. Det enda som jag fick veta var att det skulle ta tid, drygt sex månader. Det hjälpte inte att jag sa att jag redan har väntat i över ett år, säger Anders Sörensson.
Han gav Skolverket en chans till och väntade ytterligare ett par månader efter telefonsamtalet.
– Jag trodde att Skolverket skulle snabba på efter påringningen. Men nej, inget, säger han.
Därför vänder sig Anders Sörenson nu till JO. Han behöver lärarlegitimationen för att han vill jobba igen. Han avslutade sin senaste anställning på en grundskola i Linköping förra året. Antalet elever på den skolan har sjunkit och han antog skolans erbjudande om att sluta jobba med bibehållen lön under 10 månader. Nu är den tiden snart över och han vill börja arbeta igen på någon annan skola.
– För att kunna få ett nytt jobb måste jag från höstterminen ha lärarlegitimation. Vissa kommuner har uppgett att lärare utan legitimation ska sägas upp. Det känns absurt att Skolverket inför en regel som man inte kan leva upp till. Det är många lärare som befinner sig i samma sits som jag.
Han ser sin situation egentligen som väldigt enkel: han har en giltig examen och har jobbat som behörig lärare i hela sitt liv. Det borde vara lätt för Skolverket att ordna det, är Anders Sörensons uppfattning.
Zara Warglo, tillförordnad enhetschef på Skolverket och projektansvarig för lärarlegitimationer, erkänner att handläggningstiderna är oacceptabelt långa.
– Ett 100-tal handläggare på Skolverket jobbar intensivt för att hinna med alla ansökningar. Men varje vecka får vi cirka 800 nya ansökningar, det är många fler än vi trodde i fjol. I dag finns det drygt 27 000 öppna ärenden. Det är beklagligt att så många måste vänta men det finns ingen snabb lösning, säger Zara Warglo som tror att väntetiden på legitimation blir kortare till höst.
Skolverket lyder under en lagförordning som säger att en ansökan om legitimation måste slutföras inom fyra månader. Just nu är dock handläggningstiden mellan nio och tolv månader.