Länsstyrelsen säger ja till omstridd bergtäkt

Hundratals grannar protesterar mot den planerade bergtäkten i Skeda. Kommunen är också negativ. Men den tyngsta remissinstansen – länsstyrelsen – säger ja.

De boende i Skedabygden kämpar för att slippa få en bergtäkt som granne. Över 120 inlagor har skickats till domstolen.

De boende i Skedabygden kämpar för att slippa få en bergtäkt som granne. Över 120 inlagor har skickats till domstolen.

Foto: Åke Alvin

Linköping2021-01-19 06:00

Statliga Svevia har ansökt om att få öppna en bergtäkt på Dömestorp 2:3 i Skeda, söder om Linköping. Bolaget anser att en ny täkt behövs när tillståndet för täkten i Aska går ut om tio år.

Om Svevia ska få tillståndet avgörs av Mark- och miljödomstolen i Växjö. När tiden för yttranden löpte ut i fredags hade domstolen fått in över 120 yttranden från familjer som bor i närheten av den tänkta bergtäkten. Tre samfälligheter och en rad myndigheter har också skrivit till domstolen.

undefined
"Vi bedömer att de bergtäkter som redan finns kan tillgodose Linköpings behov av bergkross", säger Muharrem Demirok (C). Kommunstyrelsens yttrande ska formellt klubbas vid tisdagens möte.

Grannarna är mycket kritiska till planerna och oroar sig bland annat för buller, damm och trafik. De har nu lämnat två nya utredningar till domstolen. Den ena påvisar förekomsten av rödlistade växt- och djurarter i området. Den andra ska visa att den nya bergtäkten inte behövs – Linköpings behov av bergkross kan enligt utredningen tillgodoses av andra, befintliga bergtäkter.

Att den nya bergtäkten inte behövs är en ståndpunkt som delas av Linköpings kommunstyrelse och av bygg- och miljönämnden, som båda skickat inlagor till domstolen. Kommunen varnar också för den ökade trafiken på riksväg 34 och pekar på att flera hushåll kommer att påverkas av buller från två bergtäkter – den som Svevia vill anlägga och den befintliga i Normstorp-Gismestad.

– Rent formellt har kommunen inte någon möjlighet att säga nej till täkten. Det finns inget i översiktsplanen som ger stöd för det och det är inte vi som bestämmer. Men vi är väldigt tydliga med att vi inte tycker att en etablering på den här platsen är lämplig, kommenterar kommunalrådet Muharrem Demirok (C).

Länsstyrelsen tillstyrker dock att domstolen ger Svevia det söka tillståndet, om än med flera begränsningar.

Länsstyrelsen vill att tillståndet för bergtäkten ska gälla i 20 år i stället för 30, som Svevia ansökt om, och att störande verksamhet bara får bedrivas på vardagar 06.00–18.00. Asfaltstillverkning ska däremot få ske dygnet runt.

Länsstyrelsen vill också begränsa mängden schaktmassor som får tas emot vid täkten till 400 000 ton – Svevia har ansökt om fyra gånger så mycket. Vidare vill länsstyrelsen ställa krav på att krossar och siktar ska drivas med el från det fasta elnätet.

Försvarsmakten har också yttrat sig. Helikoptrar och flygplan måste vid dåligt väder flyga lågt över täktområdet och försvaret kräver därför att Svevia måste förvarna när sprängningar ska utföras.

Karta: Dömestorp
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!