Det nationella kompetensteam som finns på länsstyrelsen sedan två år har fungerat så bra att det inte blir någon avslutning i år som egentligen var regeringens tanke. Arbetet förlängs nu i ytterligare ett år. Regeringen lägger i nästa vecka en budgetproposition där cirka 3-4 miljoner kronor öronmärks för detta under 2015.
Det avslöjade jämställdhetsminister Maria Arnholm (FP) i samband med en konferens i Linköping på torsdagen, där hon debatterade med förra jämställdhetsministern Margareta Winberg (S).
– På länsstyrelsen i Östergötland finns landets främsta kompetens i dessa frågor, bland annat har man utarbetat metoder som kommunerna kan använda sig av i mötet med ungdomar som utsatts för hedersrelaterat förtryck, säger Maria Arnholm.
Hon hänvisar till en rapport av Ungdomsstyrelsen som visar att cirka 70 000 ungdomar i åldrarna 16–25 år upplever att de inte fritt kan välja vem de ska gifta sig med. Och att tvångsäktenskap och barnäktenskap har starka kopplingar till hedersrelaterat våld och förtryck.
– Vi måste komma till rätta med detta. Det kräver stor kunskap och man behöver närma sig dessa frågor med både ödmjukhet och beslutsamhet. Men vi får inte vara alltför ödmjuka, vi måste våga lägga oss i. Och vi får aldrig tveka att ställa upp på ungdomarnas sida, säger Maria Arnholm.
I sina kontakter med ungdomar i landets storstäder har hon uppfattat att det de önskar är att deras föräldrar ska integreras bättre i det svenska samhället, lära sig språket, utbilda sig, få jobb som en väg bort från hedersförtryck.
– Hedersrelaterat våld och förtryck har alltid funnits, men det gäller att få med sig människor så att familjer och släkter inte förtrycker sina ungdomar utan ser på dem som individer. Där är integrationen viktig. Alla ungdomar har rätt till mänskliga rättigheter och det ska de också känna till, säger Maria Arnholm.
Ett av kompetensteamets uppdrag blir därför att förstärka informationen till ungdomar som riskerar att utsättas för tvångsäktenskap och barnäktenskap.
Ska arbetet läggas ned 2015? Är det inte dags att permanenta kompetensteamets arbete så att det bli kvar på länsstyrelsen i Östergötland?
– Det kan inte uteslutas, men inte heller garanteras. Vi har tillsatt en utredare som i maj nästa år ska lägga fram förslag på hur arbetet ska fortsätta och utifrån det får vi ta ställning till om det ska bedrivas här eller på fler platser, svarar Maria Arnholm.