Roxens fiskevårdsområdesförening tycker att länsstyrelsen gör alldeles för lite för att bekämpa den invasiva arten vattenpest i Roxen.
Niclas Bäckman, chef för Enheten för vatten, bemöter kritiken.
– I dag finns det ingen vedertagen metod för att bekämpa vattenpest. Det går inte att kemiskt angripa växten, eller föra in en art som äter upp vattenpesten.
Både Länsstyrelsen och kommunen arbetar förebyggande med informationskampanjer för att förhindra att vattenpesten sprider sig till andra sjöar och vattendrag. Länsstyrelsen har ett nationellt uppdrag att kartlägga förekomsten av invasiva främmande arter.
– Vi dokumenterar bland annat utbredning och vattenkvalité.
Vad gör ni med informationen?
– Tillsammans med andra aktörer, som kommunen, försöker vi gemensamt öka kunskapen för att bättre förstå problembilden och hitta lösningar. Det här är en nationell fråga som det forskas kring. Det kommer att dröja innan vi har en bra metod för att bekämpa vattenpest. Fram till dess får man handgripligen plocka upp vattenpesten. Men det gör kommunen, inte länsstyrelsen.
Företrädare för Roxens fiskevårdsområdesförening misstänker att länsstyrelsen gör sig skyldig till miljöbrott eftersom inte mer görs.
– Ingen myndighet eller kommun kan ensam hållas ansvarig för en främmande art som av misstag spridit sig. Det finns inte bara en orsak till växtens utbredning, och inte heller en enkel lösning. Sedan 2018 finns det en arbetsgrupp som jobbar med den här frågan, säger Niclas Bäckman.