Långtidsparkerare lever farligt i cykelstaden

Det är hårt tryck på cykelparkeringarna. Sedan ett år tillbaka rensa kommunen bort övergivna cyklar från kommunala cykelparkeringar i stadskärnan.

Linköpings kommun rensar kontinuerligt bort långtidsparkerade cyklar i stadskärnan.

Linköpings kommun rensar kontinuerligt bort långtidsparkerade cyklar i stadskärnan.

Foto: Johan Rödin

Linköping2022-08-30 05:00

Det är gott om cyklar och stundtals ont om plats i cykelställen i studentstaden Linköping.

– Det har skapat ökat tryck på cykelparkeringarna. Problemet är många cyklar står parkerade väldigt länge, i värsta fall årsvis, och som vi tidigare inte haft möjlighet att flytta, säger Johan Fällström, trafikingenjör på Linköpings kommun.

Det kommunen nu gör – för tillfället på Drottninggatan i höjd med Köpmansgränd – är att i en vecka via skyltar förvarna om att rensning är på gång.

– I början av vecka två märker vi alla cyklar med en remsa och i slutet på veckan fraktar vi bort de orörda cyklarna. Det är vårt enda sätt att leda i bevis att cyklarna inte rört på sig, säger Fällström.

De cyklar som är i kördugligt skick ställs upp i tre månader i väntan på att en ägare hör av sig – vilket sker relativt sällan.

– Ungefär tio procent hör av sig och hämtar sin cykel, säger Johan Fällström.

Den som saknar sin cykel kan efterlysa den via ett formulär på kommunens hemsida.

– Då kollar vi av mot de cyklar vi har uppställda. Vi skickar även listor med flyttade cyklar till polisen så att de kan stämma av mot stöldregistret.

Åtgärderna har gett resultat, enligt Fällström.

– Vi har skapat utrymme för 20 procent fler lediga cykelplatser.

Och det är en ansenlig mängd övergivna cyklar det rör sig om.

– Totalt i hela kommunen, alltså inte bara stadskärnan, flyttar vi cirka 4 000 cyklar om året. Många är i så dåligt skick att de skrotas direkt, säger Fällström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!