Långsiktigt tänkande kan stoppa gängen

"Vi politiker dyker upp i Skäggetorp när det är valår. Eller när något dramatiskt händer. Men då är det sent. Det behövs ett långsiktigt och långvarigt engagemang i området."

Foto: Tord Olsson

Linköping2014-08-14 20:25

Det sa Samad Tiemori (FP), enda politikern från alliansen, som deltog i gårdagens rundabordssamtal som Socialdemokraterna anordnade på Skäggetorpsskolan. Huvudgästen Morgan Johansson, (S), ordförande i justitieutskottet, besökte Skäggetorp för att träffa lokala aktörer och höra deras förslag om hur samhället kan förhindra gängrekrytering. Frågan om brottsbekämpning, brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete är mer aktuell än någonsin i Linköping och i Skäggetorp efter flera uppmärksammade händelser.

Morgan Johansson fick några konkreta förslag av representanter för föreningar och verksamheter som finns i Skäggetorp.

– Härma Fryshuset i Stockholm. Öppna Arbetsförmedlingen här. Bygg upp ett samarbete med företag i Tornby. Hjälp oss att skaffa boende till avhoppade gängmedlemmar och att hitta helhetslösningar för dessa ungdomar, sa Benjamin Imamovic , projektledare på det nedbrända allaktivitetshuset i Skäggetorp.

"Klarar det inte ensamma"

Han berättade att flera ungdomar har utryckt önskan om att avsluta sina gängkontakter efter att en 18-åring blev skjuten.

– Det är i sådana här krissituationer när någon ungdom blir mördad som flera gängungdomar börjar fundera över sina liv. Det är då som en del vill hoppa av och vi borde kunna hjälpa dem. Det klarar de inte ensamma. Men det kan vi inte nu eftersom det saknas bostäder, säger han.

Unga kris (kriminellas revansch i samhället) i Linköping efterfrågade också stöd från både kommunen och staten när det gällde bostäder för avhoppade gängmedlemmar eller för de kriminella som kommer ut efter avtjänat straff.

– För de som kommer ut finns det ingenting. Varken boende eller praktikplats eller jobb. Alla dörrar är stängda. För att de inte ska återfalla i kriminalitet måste de kunna få hjälp. Första steget är ett boende, sa Taisto Blomerus , ordförande i Unga kris.

Jobb a och o

Men för att överhuvudtaget aldrig hamna varken i gäng eller i kriminalitet måste hela samhället engagera sig och jobba förebyggande. Och då är det jobb a och o. Först och främst jobb till de vuxna som ska vara förebilder för sina barn.

– Vi måste bekämpa både brottsligheten och de orsak som leder till brottsligheten. Vi måste samordna resurser och se till att de vuxna får bättre utbildning och arbete samt att ungdomar får någon sysselsättning, sa Morgan Johansson när han sammanfattade vad han bär med sig efter mötet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!