Sommartid växer vanligtvis köerna för körkortsprov runt om i landet, men i år har situationen förvärrats på grund av coronapandemin.
– Det är exceptionellt, säger Kristina Hagberg, ansvarig chef för förarprov på Trafikverket, i en intervju till TT och fortsätter:
– Vi låg väldigt bra till i början av året och vi har jobbat mycket med att öka vår kapacitet för att ta emot de som vill göra provet. Men sedan slog coronan till.
Åsa Tenselius, kontorschef på Fransson & Israelson trafikskola AB, bekräftar bilden.
– Viruset har helt klart påverkat. Man kan inte ta in lika många elever i teorisalarna längre och det krävs också större avstånd mellan dem som gör provet. Antalet platser har därför minskat.
Tenselius hävdar att trycket är enormt med väntetider på upp till tre månader.
– Det gäller för både teoriprovet och uppkörningen. Det finns några få strötider kvar i augusti. I september ser det lite ljusare ut, men det börjar bli trångt även där.
Ett stort problem, oavsett om det gäller bil eller motorcykel, är att folk tänker alldeles för kortsiktigt, menar Åsa Tenselius.
– Vi har de som hör av sig till oss en vecka före midsommar och förklarar att de vill ha kortet till sommaren. Det är en helt orimlig tidsplan. Det skulle se betydligt bättre ut om alla tog höjd för mellan tre och sex månader.
Helena Andersson, trafikskolechef och delägare till Magnusons trafikskola, uppger att de långa köerna också delvis kan förklaras med att de som tar körkort privat kommer till Trafikverkets slutprov med alldeles för låga kunskaper.
– De bokar tider långt i förväg och tror att de är redo när de väl är på plats, vilket de inte alltid är, säger hon och fortsätter:
– En blandning i utbildningen vore att föredra för privatisternas del. Mängdträning med en handledare hemma i kombination med en mer professionell utbildning på en trafikskola. Då skulle köerna minska.
Helen Önnerth, receptionist på Linköpings trafikskola, menar att de som stått i kö en längre tid i bästa fall kan hoppas på att någon lämnar återbud.
– Dyker den chansen upp måste man också vara beredd att ta den snabbt.
Helena Andersson tror ändå att situationen i Linköping är något bättre än på flera andra platser runt om i Sverige.
– Personalen på Trafikverket gör allt de kan för de som vill genomföra sin slutprov. Men det här är tyvärr något som vi brottas med varje år, särskilt till somrarna.