– Vi har mött många i framför allt Linköping, Norrköping och Mjölby som har berättat om en tuff bostadssituation. Det finns dem som får vänta i flera år på ett förstahandskontrakt och som länge bor i andra- och tredjehand, säger Björn Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen region Sydost.
Rapporten visar att den genomsnittliga kötiden för allmänna bolag i Östergötlands län är: 12 månader för ett rum och kök, 16 månader för två rum och kök, 16 månader för tre rum och kök och 18 månader för fyra rum och kök.
Enligt Hyresgästföreningen får kötiderna allvarliga konsekvenser för samhället.
– Genomsnittsåldern för att ha bostad och jobb börjar närma sig 28 år i landet. Då räknas man inte som ungdom längre, säger Björn Johansson.
Han fortsätter:
– Det är svårt att få förstahandskontrakt i dag då många bolag kräver fast jobb. Men många nuförtiden går på vikariat och projektanställningar. Att folk får tacka nej till jobb och studier på grund av bostadsbristen är förskräckligt.
Han kritiserar politikerna som, enligt honom, inte gör tillräckligt.
– Problemet har funnits länge, så inget är direkt nytt. Linköpings kommunen exempelvis säger att det finns en balans vad gäller bostadsbyggandet, vilket inte stämmer.
Varför säger de så om det inte stämmer?
– Ja, politikerna vill väl verka som att de sköter sitt jobb. Det är ju valår och de pratar om sina bostadsplaner som jag tycker fallerar, då inga skarpa förslag nämns. Det behövs byggas fler bostäder. Det känns som att politikerna liksom vaknar upp varje år och förvånas över att barnen har blivit vuxna och behöver bostäder.
Finns det inget positivt att säga om länets bostadsmarknad?
– Det enda positiva är att frågan har seglat upp i media. Förhoppningsvis då även på den politiska dagordningen.