Lång väntan på pris för Hagdahlsvinnare

Det dröjde över ett halvår. Men nu har årets Hagdahlsvinnare äntligen fått sina priser.

Stina Opitz var glad både över själva utmärkelsen Stora Hagdahlspriset och de 10 000 kronorna i prispengar. "Jag är ständigt på ruinens brant så det var välkommet", säger hon.

Stina Opitz var glad både över själva utmärkelsen Stora Hagdahlspriset och de 10 000 kronorna i prispengar. "Jag är ständigt på ruinens brant så det var välkommet", säger hon.

Foto: Johan Rödin

Linköping2022-09-08 18:57

Normalt brukar Hagdahlsakademiens högtidsdag, till minne av läkaren, konstsamlaren och kokboksförfattaren Charles Emil Hagdahl, firas den 6 februari. Men de senaste åren är det inte mycket som varit normalt. På grund av pandemin flyttades årets ceremoni fram.

Men på torsdagen kunde firandet genomföras och pristagarna hyllas med landshövding Carl Fredrik Graf som prisutdelare i Wallenbergsalen på Östergötlands museum.

Stora Hagdahlspriset på 10 000 kronor går i år till Linköpingskonstnären Stina Opitz för hennes "tolkningar och reflektioner med stor integritet i skulpturens form, företeelser och frågeställningar i vår samtid med ett djupt humanistiskt innehåll.”

– Det känns underbart. Jag trodde Hagdahlspriset handlade mest om kulinariska läckerheter. Men akademien jobbar även för konsten – och det gjorde ju även Hagdahl, säger Opitz, vars skulptur "Artist in recidence" som skänkts till museet av Östergötlands museums vänner, var utställt på scenen.

Restaurang Jord utsågs nyligen till Årets Viltkrog i Sverige. Och nu kan ägaren Andreas Landén – för andra gången – även titulera sig "Årets Hagdahlskock" för "ett mångårigt entreprenörskap på Linköpings krogscen samt en kreativ matlagning från vad naturen erbjuder".

– Vi har velat skapa något som vi själva tycker om och som vi hoppas att folk gillar. Vi vill vara med och bidra till något gott både klimat- och råvarumässigt och jobbar för att minska matsvinnet, säger Andreas Landén.

I förra veckan öppnades en systerrestaurang till Jord i Ebbepark och Landén har fler projekt på gång.

– Vi har börjat odla kulturspannmål och näst på tur står ett eget bageri och sedan kanske ett eget slakteri. Målet är att bli självförsörjande, säger Landén, som tillsammans med sina kolleger själv jagar mycket av det som sedan hamnar på tallrikarna.

Östergötland har landets största hönspopulation och tre av länets äggproducenter fick ta emot diplom under ceremonin.

Det handlar om Erik Wilhelmsson, Linghem, Åsa och Thomas Orrenius, Alvastra Kungsgård, samt KG:s Ägg i Linköping. För de sistnämnda börjar det bli något av en vana att ta emot utmärkelser av landshövdingen. Tidigare i år har de nämligen blivit utsedda till Årets Företag i både Linköping och Östergötland.

Hagdahlsakademien delade ut ytterligare två priser ut och båda hamnade i Mjölby.

Slomarps vårdboende fick priset "Bra mat i äldrevården" för att man "tillagar all mat från grunden, använder svenska, ofta lokalproducerade råvaror och anpassar måltiderna till de boende.”

Och i klassen "Skolbarns matvanor" fastnade Hagdahlsakademien i år för Kungshögaskolan och motiverade sitt val med skolrestaurangens förmåga att "i samverkan med elevrådet skapa matglädje, lugn och fin restaurangmiljö och servering av näringsriktig mat baserad på svenska, helst närproducerade råvaror.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!