Lång väntan på bygge vid Berga skola

Tomten där Berga skola låg går nu långsamt mot att bebyggas. Skolan revs redan 2008 – sen dess har inget hänt.

Berga skola revs 2008, men bostäderna har dröjt.

Berga skola revs 2008, men bostäderna har dröjt.

Foto: Pierre Alexandersson

LINKÖPING2015-12-28 20:00

Denna historia börjar på den tiden då försäljningen av bostadsrätter gick trögt. För nutida bostadsköpare låter det ovant, men ingen ville köpa lägenheter.

Så var läget i Linköping vid årsskiftet 2008/2009.

Då hade en finanskris just exploderat och framtiden var så osäker att ingen ville teckna sig för de planerade bostadsrätterna.

Det är bara sju år sen.

Strax innan detta plötsliga ras hade HSB och Riksbyggen tillsammans köpt tomten där Berga skola låg. De köpte av Linköpings kommunala fastigheter – numera Lejonfastigheter.

Priset var 55 miljoner kronor och det skulle byggas runt 200 bostadsrätter. Höga hus skulle det bli, 12 och 17 våningar medgav detaljplanen.

Samtidigt hade HSB redan börjat bygga vid korsningen Ågatan/Klostergatan – mer centralt kan det knappast bli. Trots det gick försäljningen trögt.

I januari 2009 skrev Corren i en nyhetsartikel att HSB lockade med återköpsgaranti under fyra år och ingen månadsavgift i ungefär ett år – allt för att lyckas sälja nya centralt belägna bostadsrätter.

Sen dess har verkligheten som bekant förändrats – bristen på bostäder är svår.

En märklig detalj i sammanhanget är att kommunens statistikavdelning hela tiden verkar ha vetat hur det skulle gå. År 2007 hade Linköpings kommun 140 367 invånare, men statistikerna i kommunhuset hävdade att antalet skull öka och vid slutet av 2015 skulle vi vara 150 680 invånare.

De träffade nästan exakt rätt – vi är i dag runt 1 500 individer mer än den siffran.

Bostadsrätterna som HSB och Riksbyggen sköt på framtiden hade med andra ord behövts.

Nu verkar dock bostadsbyggarna vara på gång igen.

Vid samhällsbyggnadsnämndens decembermöte fattade politikerna beslut om att låta detaljplanen gå ut på samråd. Det innebär att arbetet kommit en god bit på väg och att det är dags för grannar och andra som kan beröras att lämna synpunkter.

Med den takten kan detaljplanen vara klar till sommaren.

Att HSB och Riksbyggen över huvud taget behöver en ny detaljplan beror på att den förra innehåller underjordiska garage. HSB och Riksbyggen vill slippa garage. Samtidigt vill de öka antalet lägenheter.

Dessutom ställer kommunen nu krav på att det ska finnas kommersiella lokaler i bottenvåningen på husen eftersom Berga inte längre ses som ett ytterområde. I den nya utvecklingsplanen för Linköpings innerstad betecknas stadsdelen ”ny innerstad”.

– Det här är inte längre i stadens utkant och det behöver bli mer stadsmässigt, sa Muharrem Demirok (C), i september 2014. Då inleddes arbetet med den senaste detaljplanen och han var då ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

De hus som nu planeras väntas bli upp till 12 våningar höga och den här gången är HSB och Riksbyggen öppna för att bygga både hyresrätter och bostadsrätter.

FOTNOT: I januari 2009 var det inte enbart HSB som hade svårt att sälja. Även ByggVesta skippade månadsavgiften det första året. Både JM och NCC sköt upp byggprojekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!