Lång väntan på boende för gamla

I början av året förändrades Birgits livssituation när maken dog. Birgit fick flytta till ett korttidsboende. Ett permanent boende dröjer, liksom för flera andra äldre Linköpingsbor.

LINKÖPING2012-04-17 06:30

- Kommunen kan inte leva upp till de riktlinjer som finns om att kunna erbjuda en bostad inom tre månader, säger Bengt Sjöberg som är nära anhörig till Birgit.

- Det var inget problem med att snabbt få en plats på ett korttidsboende. Trots att verksamheten precis bytt utförare fungerar allt bra. Problemet är att Birgit inte kommer vidare. Vi fick besked att det kommer att ta längre än tre månader, kanske upp till sex månader innan vi kan vänta oss ett permanent boende.

Birgit är inte ensam om att vänta på vårdboende.

Inget problem

I slutet av februari 2012 hade nio personer inte fått erbjudande om vårdbostad inom tre månader. Fyra av dem väntar på boende för personer med demenssjukdom och fem personer väntar på ålderdomshem. 29 personer som var utredda för särskilt boende befann sig på korttidsboende.

Dessutom finns 88 förfrågningar om äldreboende och dagverksamhet som inte är fördelade till någon handläggare.

Av dessa rör drygt hälften en ansökning om service-lägenhet.

Inga-Lill Strand på Socialkontoret uppfattar inte kön till vårdboenden som något större problem.

- Kön varierar nästan från dag till dag. Just nu har vi haft en stor efterfrågan på platser. Vi försöker hitta lösningar för varje individ under tiden man väntar på boende. Det är ingen som blir lämnad utan hjälp.

- Kan vi inte erbjuda plats i boende inom tre månader erbjuder vi alltid andra stödinsatser som till exempel korttidsboende och hemtjänst. Vi försöker till varje pris att ha så få ej verkställda beslut som möjligt och har lyckats bra med det. De personer som väntat mer än tre månader till ålderdomshem och demensboende har därefter fått erbjudande som de tackat nej till.

Demografisk utveckling

Medan kön till vårdboenden varierar pågår en demografisk utveckling där de äldre väntas bli fler. Fram till 2030 kommer antalet personer över 65 att öka med över 20 procent i Linköping. För att möta denna förändring planerar Linköpings kommun bygga ut äldreomsorgen med 40 platser om året till och med 2016.

- Denna utbyggnad har inte med kortvariga toppar att göra utan beror på långsiktiga demografiska förändringar, påpekar Peder Ellison, omsorgschef.

Under sommaren 2013 väntas ett boende stå färdigt på gamla Ekhagatomten, mellan Ekholmen och Johannelund.

År 2014 planeras ett boende i Majelden. Planerna på att bygga, inte bara äldreboende, har dock väckt protester. De boende i området är upprörda över att grönområden försvinner.

Centralt läge

Peder Ellison är dock inte orolig för överklaganden och uppskjutna byggen.

- De gamla är också Linköpingsbor och vill också bo i attraktiva områden.

- Just nu är trenden bland de äldre att man vill ha boende med centralt läge. Vi har diskussioner med fastighetsägare och har flera tomter på gång. Planeringen står inte och faller med Majelden.

Även 2015 och 2016 planeras nya boenden, var är dock oklart.

Vite en gång

Marie Svensson på Socialstyrelsen kommenterar situationen i Linköping så här:

- Jag har 95 ej verkställda beslut i Linköping. De flesta rör servicelägenheter. 29Alla har dock fått ett eller flera erbjudanden som man tackat nej till. Linköpings sticker ut när det gäller statistiken eftersom man till skillnad från många andra kommuner kräver biståndsbeslut för servicelägenheter. När det gäller sjukhem, ålderdomshem och demensboende är väntan inte extremt lång. Praxis för att vi ska utkräva vite brukar vara omkring sex månader. Bara en gång har detta hänt i Linköping.

Vad är ditt råd till anhöriga i Bengt Sjöbergs situation?

- Håll tät kontakt med biståndshandläggaren. Oftast brukar situationen lösas sig snabbt.

Birgit är ett fingerat namn

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!