I somras bjöd personalen på Bup-mottagningen in regionens sjukvårdspolitiker till ett möte. 37 anställda, från socionomer till läkare, hade skrivit under ett upprop. ”Vi känner en växande frustration” skrev de i sitt brev och de fick snabbt svar. Mötestid sattes till den 19 september och på tisdagen var det alltså dags.
Personalen ville visa på konsekvenserna av bristande resurser. Exemplet tonåriga Sara fick åskådliggöra problemet. Hon vill inte gå till skolan, har inga kompisar och är så deprimerad att hon flera gånger talat om att ta sitt liv.
Sara får tid hos en läkare på Bup inom 30 dagar. Vårdgarantin måste hållas, annars får Bup böta. Läkaren bedömer att risken att hon tar sitt liv är liten. Då börjar väntan. Till socionomen som utifrån samtal med familjen avgör om det behövs en fördjupad bedömning är det tre månaders väntetid, psykologen som utreder har ett års väntetid. Utredningen ger svar på vilka insatser som behövs av exempelvis specialpedagog och arbetsterapeut. Såväl Sara, familjen och skolan ska få stöd och hjälp. Men kön till dem är lång, specialpedagogen har åtta månaders väntetid och arbetsterapeuten ett år. Sammantaget tar det ett par år innan Sara fått hjälp, istället för de sex månader det egentligen ska ta.
Personalen ska egentligen jobba i team. Det är sällan görligt. Dessutom kan bara de mycket svåra fallen tas emot.
– Vi sitter med människors liv i knät i månader utan att kunna lämna dem vidare till vård och behandling, berättar en ung psykolog som inte tror att hon jobbar kvar länge till.
På mötet vittnades det om att situationen redan lett till både uppsägningar och sjukskrivningar.
Mötesdeltagarna framförde två viktiga orsaker till att Bup i Linköping har hamnat i kraftig obalans. Den privata vårdgivaren BFC i Kinda, Ydre och Åtvidaberg slog igen 1 juli 2015, Bup fick ta över 300 patienter. Den 1 juni året därpå överfördes omkring 500 barn med autism från habiliteringen till Bup. Enligt mötesdeltagarna tilldelades alldeles för lite resurser i samband med dessa förändringar.
På mötet representerades Bup av läkare, socionomer, psykologer, arbetsterapeuter, specialpedagoger och sjuksköterskor. Från hälso- och sjukvårdsnämnden fanns miljöpartiet, liberalerna, kristdemokraterna, socialdemokraterna, vänsterpartiet och moderaterna representerade.
Fotnot: Barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen är en specialistvårdsresurs för olika barnpsykiatriska tillstånd och riktar sig till barn och ungdomar från 0 till 18 år i Linköping, Åtvidaberg, Kinda och Ydre.