Lång kö för att bryta ensamheten

Mer än 60 Linköpingsbor står i kö för att få någon att fika med, gå en promenad med, få sällskap på bio. Så enkelt kan det vara att betyda något viktigt för någon – bli kontaktperson, vän och medmänniska till någon.

Gå på bio, gå och fika eller ta en promenad. En kontaktperson är helt enkelt en människa att göra saker ihop med.

Gå på bio, gå och fika eller ta en promenad. En kontaktperson är helt enkelt en människa att göra saker ihop med.

Foto: Anders Törnström

LINKÖPING2016-10-28 05:30

– Vi fokuserar hårt på att hitta nya kontaktpersoner inom avdelningen för äldre och funktionsnedsatta, säger Robert Szasz som är ganska ny på jobbet som resurssamordnare.

Det blev en lucka mellan hans företrädare och honom i somras, då rekryteringen låg nere.

– Så nu försöker vi på alla sätt att hitta intresserade, säger han. På sociala medier, på kommunens hemsida, på möten, på idrottsföreningar och på Ikea, med flygblad och föredrag.

Rekryteringsbehov har också Mattias Eriksson i individ- och familjomsorgens resursgrupp.Han letar efter stadigvarande familjehemsplaceringar till 26 barn och kontaktfamiljer till 15.

– Vi har haft en större kö, medger han. För ett år sedan, när inströmningen av ensamkommande flyktingbarn var som störst, var också kön som störst.

– Men rekryteringsbehovet är större än vanligt. Även om kön inte är maximal har det blivit svårare att hitta lösningar.

På deras önskelistor finns alla sorters människor: gamla eller unga, ensamstående eller barnfamiljer eller tonårsfamiljer, boende centralt i stan eller på landet eller i en mindre central stadsdel. Det gäller alltså både kontaktpersoner, kontaktfamiljer och familjehem.

– En kontaktperson fungerar som en vän, säger Roberts Szasz. Det handlar om att bryta ensamhet och social isolering genom att göra saker tillsammans, prata och lyssna.

Alla sorters människor väljer att bli kontaktpersoner, förklarar han.

– Många studenter, men också många äldre. Ingen utbildning krävs. Däremot intervjuas förstås de som anmäler sitt intresse och vi kollar så att de inte finns i brottsregister och liknande.

Sedan gäller det att matcha ihop kontaktpersonen med mottagaren.

– Självklart måste de fungera ihop. Avsikten är ju att kontakten ska fungera bra under lång tid. Gör den inte det så är det lätt att avsluta, vi har ingen uppsägningstid.

Det finns 240 kontaktpersoner i Linköping. En del har mer än ett uppdrag.

Många som väljer att bli kontaktpersoner eller familjehem känner någon som har ett sånt uppdrag.

– Ja, våra bästa marknadsförare är de som redan har åtagit sig ett sådant uppdrag. säger Mattias Eriksson. De kan berätta om allt de har fått tillbaka och vilka positiva erfarenheter de har fått med sitg. De kommer ofta tillbaka till nya uppdrag.

Att ta emot ett barn

En kontaktfamilj tar emot ett barn en eller flera helger i månaden för att barnet behöver miljöombyte eller vars föräldrar behöver avlastning. 90 sådana finns i Linköping.

En stödfamilj tar emot ett barn som har en funktionsnedsättning.

Ett familjehem tar emot ett barn eller en ung människa som behöver en ny familj. 200 barn är

familjehemsplacerade i Linköping.

För barn som bott i samma familjehem i tre år kan, efter domstolsbeslut, vårdnaden flyttas över till familjehemmet så att de bli särskilt förordnade vårdnadshavare. Särskilt förordnade vårdnadshavare är inte försörjningsskyldiga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om