Östergötland får 24 utbildningar, 60 procent fler än året innan när 15 utbildningar beviljades . Av de 24 utbildningarna i yrkeshögskolan hamnar 17 i Linköping, vilket är sex fler än året innan, fem i Norrköping och två i Söderköping.
Det är Myndigheten för yrkeshögskolan som årligen avgör vilka utbildningar som får statligt bidrag och därmed kan ingå i yrkeshögskolan med en första start under hösten eller våren nästkommande år. De här 24 beviljade utbildningarna kan alltså starta antingen hösten 2018 eller våren 2019. I hela landet beviljades 525 utbildningar, 43 procent fler än året innan.
Östsvenska Yrkeshögskolan AB är Östergötlands största utbildningsanordnare som påbörjar nio olika utbildningar i länet det kommande läsåret. Ann-Charlotte Thorén, vd för Östsvenska Yrkeshögskolan AB, är glad över myndighetens besked.
– Det är verkligen glädjande att det görs satsningar på yrkeshögskoleutbildningar och att antalet platser ökar. Nio av tio av de examinerade går ut i jobb eftersom alla utbildningar genomförs i nära samarbete med aktuell bransch. Många av de studerande får anställning redan på sin praktikplats, säger Ann-Charlotte Thorén.
Bland de beviljade utbildningarna finns det några som är nya, till exempel utbildningen Entreprenadingenjör i Norrköping samt utbildningen Specialistundersköterska inom anestesi- och operationssjukvård i Linköping.
– Med Ostlänken och andra stora regionala byggprojekt kommer det att behövas många entreprenadingenjörer och byggledare. Det är roligt att vi också får statligt stöd till specialistundersköterskeutbildningen inom anestesivård. Vi har haft den utbildningen tidigare men då har arbetsgivaren stått för kostnaden. Nu kan många fler söka, säger hon.
Det som är överraskar henne är att inga data/IT-utbildningar har beviljats i Östergötland, trots att IT-branschen anser sig ha ett stort kompetensbehov.
– Vi är flera aktörer som har sökt att få anordna datautbildningar i Östergötland, men det är svårt att få stöd. Vi vet inte varför myndigheten gör så. Den enda förklaringen vi får är att pengarna inte räcker till datautbildning i konkurrens med andra utbildningar. Här måste arbetslivet agera eftersom kompetensbehovet finns.
Den 13 mars anordnas en mässa för Yrkeshögskolan i kulturhuset Arbis på Repslagaregatan 30 i Linköping.