Länet: Antalet viltolyckor ökar kraftigt i länet

Viltolyckorna fortsätter mot nya rekordnivåer. Förra året inträffade över 58 000 sådana olyckor – i år spår Älgskadefondsföreningen att det rekordet kommer att slås med ytterligare 10 000 olyckor. Även i Östergötland är ökningen kraftig.

Ökning. Antalet viltolyckor har ökat med 25 procent i Östergötland jämfört med förra året.

Ökning. Antalet viltolyckor har ökat med 25 procent i Östergötland jämfört med förra året.

Foto: Peter Jigerström

Linköping2017-08-17 22:15

Djuren blir allt fler, jakttrycket på rådjur är lågt och vildsvinen sprider ut sig över landet. Det är anledningarna till den stora ökningen av viltolyckor, enligt Niclas Dahl, verksamhetsledare vid Älgskadefondsföreningen.

– Djuren har det fortsatt väldigt bra med god tillgång till föda, vilket gör att stammarna ökar. Det är en extrem ökning av vildsvin, säger Dahl som anser att jakten på rådjur behöver öka för att trenden ska hävas.

Framför allt är det kollisioner med rådjur som ökar medan älgolyckorna minskar något. Antalet anmälningar av vildsvinskollisioner ökar med drygt 50 procent, och om utvecklingen håller i sig kommer det vid årsskiftet att ha anmälts närmare 7 500 stycken. Det skulle innebära att vildsvinskollision blir den näst vanligaste viltolyckan medan älgen petas till en tredje plats.

– Fördelen med vildsvinen jämfört med älgar är att de inte står så högt över marken. Det blir rejäla smällar men de tar i fronten av bilen och det klarar moderna bilar. Själva kollisionen med ett vildsvin är inte lika farlig som med älg men det finns alltid risk för följdolyckor, säger Niclas Dahl.

Antalet viltolyckor minskar i två län, Västerbotten och Gotland, medan antalet ökar i övriga 19. I Blekinge, Västernorrland och Jämtland har antalet olyckor ökat med över 40 procent jämfört med förra året. I Östergötland har antalet viltolyckor ökat med 25 procent. Enligt Nationella viltolycksrådet inträffade 1 658 viltolyckor i länet under årets sex första månader. Olyckor med rådjur (1 186 stycken) var vanligast, följt av dovhjort (216 stycken) och vildsvin (200 stycken). Under perioden inträffade 39 älgolyckor i Östergötland.

När hösten nu närmar sig rör sig viltet mer än under andra tider på året och viltolyckorna ökar dramatiskt.

– Sedan får man lägga till att det blir halare med is, regn och snö. Samtidigt blir det mörkare och svårare att se, säger Niclas Dahl till TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!