Corren berättade i går om regionavtalet mellan LiU, Jönköpings län och Kalmar län. Det innebär att läkarstudenterna under sina sista fem terminer kommer att placeras på en av fyra huvudorter: Linköping, Norrköping, Kalmar och Jönköping.
Bakgrunden är att läkarprogrammet vuxit med 40 platser det senaste året och att det blivit allt svårare att ge studenterna verksamhetsförlagd utbildning som håller tillräckligt hög kvalitet.
Men redan nu, dagen efter, kan Linköpings universitet tvingas att ompröva delar av avtalet.
– Vi ser det som ogiltigt till dess att vi studenter fått tycka till. Det är en lagstadgad rättighet vi har enligt högskolelagen, säger Märta Kron, ordförande i Medicinska Föreningen, som företräder läkarstudenterna.
Johan D. Söderholm, dekanus vid LiU:s medicinska fakultet, menar att de förändringar avtalet innebär har diskuterats i flera olika organ där studenterna varit representerade, och att det därmed inte handlar om ett lagbrott. Men han medger att förhandlingarna kunde ha skötts bättre, och att studenterna borde ha involverats mer aktivt i samtalen.
– Uppenbarligen har det blivit en kommunikationsmiss, det är olyckligt och tråkigt eftersom jag ser det här som en positiv nyhet för läkarutbildningen, säger han.
Avtalet startar med de studenter som börjar nästa vår och som ska ut på verksamhetsförlagd utbildning under 2018, vilken sedan pågår under två och ett halvt år.
Läkarstudenterna anser att implementeringen blir alldeles för snabb. Bland annat ska professorer och lektorer tillsättas, samtidigt behövs nya grupprum och föreläsningssalar.
– Ur det perspektivet är tre år en ganska kort tid, säger Märta Kron.
Johan D. Söderholm delar inte den uppfattningen. Redan i dag finns det studenter på samtliga orter, infrastrukturen är till stora delar redan på plats men behöver främst byggas ut.
– Exempelvis är rekryteringar en process som tar betydligt mindre tid än tre år, säger han.
I går hölls ett möte mellan fakultetsledningen, Medicinska Föreningen samt Hälsouniversitets kår Consensus. Där bestämdes att alla studenter som berörs ska få ge sina synpunkter på avtalet.
Vad händer om de ifrågasätter beslutet om regionalisering?
– Avtalets juridiska giltighet kan inte ifrågasättas, däremot kan vi komma att ändra delar av det efter att ha fått in synpunkter från studenterna, säger Johan D. Söderholm.