Läkaren: "Nej, träning är inte farligt"

Läkaren Pia Östryd är kritisk till professorn Fredrik Nyströms uttalande om att träning är farligt och vin nyttigt. "Han drar för stora växlar på små, små detaljer".

"Vi är fysiologiskt skapta för att röra på oss. Att träna är en konstgjord form för rörelse i vårt stillasittande liv där vi inte längre behöver röra på oss för att skaffa mat eller fly från faror", säger Pia Östryd.

"Vi är fysiologiskt skapta för att röra på oss. Att träna är en konstgjord form för rörelse i vårt stillasittande liv där vi inte längre behöver röra på oss för att skaffa mat eller fly från faror", säger Pia Östryd.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Linköping2021-11-27 10:00

Pia Östryd är läkare och specialist i psykiatri. Hon använder inte ordet själv, men visst blev hon provocerad av lördagens artikel i Corren med professorn Fredrik Nyström. Artikeln som inleddes med orden "Träna aldrig mer än du behöver. Använd inte benen i onödan. Var tjock och lycklig".  I en ny bok menar Nyström att stressen över att motionera och hålla vikten förkortar våra liv.

Vad är det som gör dig beklämd med artikeln?

– Första intrycket – rubriken "Vi tränar oss till döds", bilden där han står med en vinpava och påståendet att både alkohol och övervikt är nyttigt – blir väldigt alarmerande. Risken är att människor som redan motionerar för lite och dricker för mycket tror att de kan luta sig tillbaka i soffan och fortsätta att leva så.

Det kan de inte, enligt dig.

– Som läkare har vi ett ansvar att främja det hälsosamma. Vi vet att träning och rörelse är bra för oss. Vi vet att alkohol är ett gift och att vi kan dricka oss till döds.

Nyström menar att 12 glas vin per kväll är hälsosamt. Det är väl inte samma sak som att dricka sig till döds?

– Men hur vet han det? Att alkohol är kärlvidgande och sänker blodtrycket är sant. Men vad blir effekten på lång sikt att dricka på det sättet? Risken för att bli beroende ökar markant när man dricker ofta.

Du ser negativa konsekvenser av övervikt i ditt arbete?

– Ja, jag arbetar med sjukskrivna människor. Vissa rör sig bara mellan sängen, datorn och kylskåpet. Jag har 30-åringar som är för tunga för vågens maxvikt på 150 kilo. Det är inget värdigt liv. Vissa har självmordstankar.

Det är ju inte den gruppen Nyström syftar på när han säger att lite övervikt inte är farligt.

– Nej. Och det har han säkert rätt i att man inte kan dra några medicinska växlar på att ha tio kilos övervikt. Så här: Fredrik Nyström har rätt i de selektiva detaljerna han presenterar, men han drar för stora växlar på dem.

Hur då, förklara!

– Han nämnde ett experiment där studenter fick springa fem kilometer så snabbt de kunde. Efter löpningen kunde mäta höga nivåer av insulin och blodsocker efter löpningen. Det här är en förväntad effekt och bara ett bevis på vad som händer i kroppen fysiologiskt vid träning. Att sedan dra det till att träning skulle vara farligt blir tokigt. Vi vet att träning är bra för hjärta, hjärna och blodcirkulationen.

– Han missar helhetsbilden. Ja, det finns de som övertränar. Men vårt stora samhällsproblem är den grupp som rör sig för alldeles för lite.

Man kan lugnt fortsätta med sin träning?

– Du kan vara helt lugn, det finns så mycket forskning som tyder på alla hälsofördelar med fysisk aktivitet. Det blir mycket svårt att motbevisa allt detta.

Nyström är kritisk till den forskning som bevisar hälsoeffekterna av träning.

– Han säger att forskare ofta letar efter bevis för sin egen tes, och att det skulle förklara studierna som bevisar att träning är bra för oss. Men här tycker jag Nyström säger emot sig själv. Han lyfter ju bara fram studier som stödjer hans egen teori.

– Däremot tycker jag att det är bra att han ifrågasätter. Läkarvetenskapen kan ha fel. Jag har omvärderat egna "hälsosanningar" under livet.

Spännande. Vilken?

– Jag håller med Fredrik om att vi hade fel om lågfettkost. Det är en fråga som fortfarande delar läkarkåren, även om det börjar bli mindre kontroversiellt att förespråka en kost med mindre kolhydrater och mer fett. Själv är jag uppväxt med att fett är farligt. Men när min son blev kraftigt överviktig läste jag på om LCHF och introducerade det i familjen. På ett år gick han ned 40 kilo.

– Men till skillnad från Fredrik tror jag inte att alla ska äta LCHF. Vi är genetiskt olika och har gener som kan slås på eller av vid vissa förutsättningar.

Hmm... va?

– Mycket förenklat: Hos vissa som har anlag för att bli överviktiga slås "överviktsgenerna" på av kolhydrater, hos andra inte.

Hur äter och tränar du själv?

– Jag äter LCHF-baserad kost, men är inte fanatiskt. Är jag bortbjuden äter jag det som bjuds. Jag är inte absolutist, utan dricker vin när det är fest. Jag tycker att det är viktigt att vara en bra förebild för det man förespråkar. Jag tränar kondition två gånger i veckan och dansar Lindy hop en gång. Jag sitter mycket framför datorn, men får mycket vardagsmotion eftersom jag har flera hästar och en hund. Jag snittar 15 000–16 000 steg per dag.

Är det lagom?

– Ja, för mig är det lagom.

Pia Östryd

Ålder: 60.

Yrke: Läkare, specialist i psykiatri, smärtlindring och företagshälsovård. Driver eget företag och arbetar även som Medicinskt sakkunnig i försäkringsmedicin i Region Östergötland.

Bor: Villa i innerstaden, Linköping.

Familj: Man, två utflugna barn, hund och hästar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!