Sjukt snack ska råda bot på ungas okunskap

Det är inte ovanligt att stressade ungdomar med huvudvärk tror sig ha en hjärntumör eller cancer. Okunskap om hur kropp och sjukvård fungerar har fått 31-åriga läkaren Efraim Jovlunden att lansera ett unikt projekt i samarbete med flera Linköpingsskolor.

Efraim Jovlunden är 31 år och ST-läkare inom både allmänmedicin och pedagogik och ledarskap. Nu förenar han sina områden i projektet "Snacka om sjukt!" som riktar sig mot ungdomar på gymnasiet.

Efraim Jovlunden är 31 år och ST-läkare inom både allmänmedicin och pedagogik och ledarskap. Nu förenar han sina områden i projektet "Snacka om sjukt!" som riktar sig mot ungdomar på gymnasiet.

Foto: Julia Djerf

Linköping2023-03-14 05:00

Klockan var tre på natten när Efraim Jovlunden plötsligt vaknade och fick en idé. Som ST-läkare på en vårdcentral i Linköping mötte han då ofta unga patienter som var oroliga för sin hälsa – kanske var huvudvärken de haft i en vecka symtom på en dödlig hjärntumör?

Han lämnade sängen mitt i natten och började skissa på det som blev starten på ett stort projekt.

undefined
Efraim Jovlunden är 31 år och ST-läkare inom både allmänmedicin och pedagogik och ledarskap. Nu förenar han sina områden i projektet "Snacka om sjukt!" som riktar sig mot ungdomar på gymnasiet.

Det har nu gått några år sen den där natten. Tiden som dubbel ST-läkare närmar sig sitt slut. På vårdcentralen i Ekholmen gör han sin specialisttjänstgöring inom allmänmedicin, men han ska också bli specialist inom pedagogik och ledarskap. En tidsekvation som inte alltid går ihop och som tar en del tankeverksamhet även på fritiden. Men vad gör väl det, när "Snacka om sjukt!" inte bara är ett fyndigt projektnamn utan också den stora drivkraften.

– Vi behöver prata med unga om hur stress och ångest känns i kroppen. Tryck över bröstet är förmodligen inte en hjärtinfarkt, utan ångest. Huvudvärk i flera dagar kan vara för lite sömn, säger han när vi träffar honom på Ekholmens vårdcentral.

Efraim Jovlunden hävdar att unga inte söker vård oftare än äldre, men att de gör det tidigare.

– Då är det många i vården som undrar vad de gör här – och det kan bli en krock mellan vad patienten förväntar sig och hur vården jobbar. Det är inte ungdomarnas fel, det är klart att det är svårt om man inte förstår hur sjukvårdssystemet fungerar.

Återkommande samtal med unga patienter om oro för sjukdom var det som fick honom att inse att något behövde göras. I många fall handlar det om okunskap, menar han.

Ett vanligt missförstånd, som Efraim Jovlunden gärna återkommer till, är att unga ofta tror att man måste träffa en läkare så fort man börjar känna sig sjuk. Det är också något som både ambulanspersonal och personal på akutmottagningar vittnar om, vilket vi har berättat om i en tidigare artikel.

Enligt statistik från Falck ambulans, som är verksamma i Linköpingsområdet, är vart femte larm som de åker ut på icke akut – det vill säga handlar om ett behov som efter bedömning kan hänvisas till annan vårdnivå.

Samma mönster har Efraim Jovlunden sett inom primärvården.

– De unga är duktiga på källkritik och tänker att en läkare kan ge tillförlitliga svar. Men om man börjar känna sig hängig kan man börja med att prata med någon i sin närhet – då kanske man kommer fram till att man kan börja med en huvudvärkstablett.

undefined
Här, på sitt arbetsrum på Ekholmens vårdcentral, har Efraim Jovlunden tagot emot många patienter som varit oroliga för symtom som ofta beror på stress eller mild psykisk ohälsa.

Projektet "Snacka om sjukt!" har utvecklats till ett samarbete mellan Region Östergötland och gymnasieskolor i Linköpings kommun. Efraim Jovlunden har under en tid träffat skolor för att knyta dem till sig för en kommande turné som startar i höst. Tanken är undervisning under en temadag och att samla upp till 500 personer åt gången.

– Hittills har en handfull skolor nappat. Jag har haft kontakt med skolornas elevhälsa och rektorerna är eld och lågor. Det kommer att bli skratt och allvar med fokus på hur kroppen fungerar med moment som tävlingar, konfetti och popcorn. Nästa år är planen att ha några workshops och framöver kanske insatser på högstadieskolor. Men man måste ju börja någonstans.

Efraim Jovlunden är bekymrad över utvecklingen av psykisk ohälsa bland unga. Att tidigt kunna möta symtom på oro ser han därför som särskilt betydelsefullt.

– Det går åt fel håll. Vi har sett att det som kallas för mild psykisk ohälsa stadigt går upp. Det finns studier som visar att mild psykisk ohälsa som barn kan resultera i att man får svårt att få jobb eller bilda familj och att ångest i unga år ger en ökad risk för suicid senare i livet. Det är ganska mörkt, tycker jag.

undefined
Efraim Jovlunden är 31 år och ST-läkare inom både allmänmedicin och pedagogik och ledarskap.

Han är noga med att projektet inte ska ses som kritik mot det vårdsystem och de metoder som finns för att fånga upp unga med psykisk ohälsa. Initiativet handlar snarare om att hitta vägar för samarbete mellan skolverksamhet och vård för att förebygga.

– Vi utrustar inte eleverna med tillräcklig kunskap här. Tänk om vi kunde nå ungdomar innan de börjar må sämre – det tänker jag skulle ge stor effekt.

Förhoppningen är att projektet på sikt ska få politisk uppmärksamhet så att konceptet skulle kunna införas på bred front.

– Målet är att Linköping blir först i Sverige med riktad undervisning om den sjuka kroppen, men att det blir en självklarhet även på nationell nivå.

undefined
Projektet "Snacka om sjukt!" är ett eget initiativ som på riktigt lanseras i höst när en handfull skolor kommer att få besök av läkaren Efraim Jovlunden. Konfettikanoner och popcorn kommer att mixas med ämnets allvar.
Så säger statistiken

De senaste decennierna visar att mild psykisk ohälsa stadigt ökar hos barn och unga, enligt Folkhälsomyndighetens rapporter.

41 procent av 11-åriga flickor och 73 procent av 16-åriga flickor har regelbundna psykosomatiska symtom, det vill säga kroppsliga besvär på grund av oro, ängslan, stress och ångest.

För pojkar är kroppsliga symtom inte lika påtagliga, bland 16-åriga pojkar drabbas ungefär 30 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!