"Stark relation mellan parterna det viktigaste"

Att donationen sker på helt fri vilja är en av de viktigaste frågorna att reda ut inför en transplantation. Det säger överläkare Stefan Melander på njurmedicinska kliniken, US.

"Det är oerhört viktigt att det inte finns något tvång bakom när en person ska donera ett organ. Det måste ske på helt fri vilja", säger överläkare Stefan Melander.

"Det är oerhört viktigt att det inte finns något tvång bakom när en person ska donera ett organ. Det måste ske på helt fri vilja", säger överläkare Stefan Melander.

Foto: Privat

Linköping2022-03-30 18:00

Vid levande organdonation handlar det oftast om en nära släkting som vill donera ett organ.

Vad är viktigast när donator och patient ska matchas?

– En väldigt viktig utmaning är att vara säker på att donatorn verkligen känner att njurdonationen sker på helt fri vilja, det vill säga att utröna att det inte finns någon form av påtryckning eller tvång bakom beslutet, säger Stefan Melander.

Men att vara nära släkt är inte ett krav?

– Nej, men det måste finnas en stark relation mellan parterna. Den som ska ge njuren måste visa en genuin vilja att donera. Utöver medicinsk utredning så är det därför viktigt med en kuratorkontakt.

– Därutöver måste donatorn vara både kroppsligt och mentalt frisk. Det görs därför en omfattande medicinsk utredning före donationen.

Hur viktigt är det att blodgrupperna stämmer överens?

– Man behöver inte ha samma blodgrupp, men har man olika blodgrupper innebär det att risken för avstötning av njuren är större. Då måste medicinska åtgärder vidtas före transplantationen, i syfte att hämma immunförsvaret så att inte njuren stöts bort. 

En variant som är mycket ovanligare är att en person anmäler sig som anonym donator. I det fallet donerar man sin njure till en person som man inte känner – och heller aldrig kommer att lära känna. Både givare och mottagare är anonyma för varandra. Självklart måste den som anmäler sig som donator vara fullt frisk och det görs därför en omfattande medicinsk utredning även här.

Finns det ett bäst-före-datum för njurar?

– Nej. De faktorer som betyder mest för ”njuröverlevnad” är patientens grundsjukdom och hur stor vävnadsöverensstämmelse som finns mellan givare och donator.

Hur mår de flesta donatorer efteråt?

– Donatorn genomgår en omfattande medicinsk utredning före donation och måste vara frisk. De flesta mår väldigt bra efter donation.

Vilka risker finns?

– Att man minskar på njurfunktionens reservkapacitet och blir mer sårbar om man skulle drabbas av någon sjukdom eller akut trauma.

Nyligen fick en amerikansk man ett grishjärta som funkade en tid. Skulle man kunna transplantera även njurar mellan grisar och människor?

– Det här är en forskning som funnits i många år och det finns medicinska framsteg inom området. Men att det skulle vara nära förestående känner jag inte till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!