Läkare har anmälts förut

Den läkare som polisanmälts efter att ha bokat in unga kvinnliga patienter till sig själv har polisanmälts tidigare. Men läkarens chef vädjade till polisen att lägga ner utredningen.

LINKÖPING2014-06-19 07:43

Det var i maj förra året som den 54-årige läkaren polisanmäldes av landstingets dåvarande personuppgiftsombud. Mannen hade vid flera tillfällen gått in i sin frus och barns patientjournaler vilket upptäcktes när läkaren slumpvis hade valts ut för loggranskning.

NT har tagit del av den tidigare utredningen som visar att läkaren under tiden han jobbade på en vårdcentral i Östergötland varit inne i sina anhörigas journaler vid flera tillfällen, ibland väldigt sent på kvällarna. Vid flera tillfällen har läkaren klickat upp ”Alla anteckningar” vilket ger tillgång till så gott som alla patientuppgifter som finns inom landstinget.

Loggutdragen visar besök som hans familjemedlemmar gjort bland annat på gynmottagning, samtalsmottagning för unga, psykosocialmottagning och hudkliniken. Enligt det dåvarande personuppgiftsombudet som även är jurist är det uppgifter som läkaren inte behövde i sitt arbete.

Enligt patientdatalagen får bara den som själv deltar i vården ta del av uppgifter om patienten eller om personen i fråga av andra skäl behöver uppgifter för sitt arbete i sjukvården. Landstingets egna riktlinjer om dataintrång reglerar dessutom tydligt att man inte får läsa anhörigas journaler.

I ett protokoll från ett samtal som verksamhetschefen haft med läkaren framgår det att han väl känner till landstingets riktlinjer och vad lagen säger. Enligt läkaren själv hade han läst i journalerna för att han skulle skriva ut recept till anhöriga, vilket är tillåtet och regleras av landstingets riktlinjer för ”Fritidsförskrivning . Men när logglistan inte visade att något recept fanns för det aktuella tillfället ändrade läkaren motiv och sa att han tittat i journalen för att dubbelkolla vilken tid ett av barnen hade för ett besök på barn- och ungdomspsykiatriska kliniken, BUP. Men inte heller det kunde styrkas av logganalysen.

Läkaren har dessutom brutit mot flera av de riktlinjer som finns när det gäller fritidsförskrivning av läkemedel. Enligt reglerna ska recept för anhöriga skrivas på papper och landstingets datasystem Cosmic får inte användas vid sådana tillfällen. Av utredningen framgår att läkaren skickat e-recept och läkaren erkänner själv att han använt Cosmics journalsystem just för att förskriva recept.

Det dåvarande personuppgiftsombudet bedömde därför att läkaren begått dataintrång och polisanmälde denne. Men anmälan upprörde på sina håll. Läkarens chef, vårdcentralens verksamhetschef, skrev då ett brev till Polismyndigheten i Östergötland där hon ansåg att läkaren aldrig borde polisanmälts, att han hade gjort ett ringa avsteg från landstingets rutiner och att ett ”korrigerande samtal” var gott nog.

Två dagar efter brevet blev diariefört hos polisen lade åklagaren ned fallet. När läkaren blev polisanmäld sade han upp sig själv och sedan nyår jobbar han inte längre kvar på den aktuella vårdcentralen och inte heller inom Landstinget Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om