Larmet: Läkarkrisen kan leda till vårdskador – och fel diagnoser

En satsning på primärvården, och fler distriktsläkare, skulle leda till färre dödsfall, akutbesök och akutinläggningar. Just nu är det i stället kris – och de som drabbas är patienterna. Det hävdar Angelica Staff, ordförande för Distriktsläkarföreningen.

Riktlinjen om 1 100 patienter per distriktsläkare är inte för medarbetarnas skull, framhåller Angelica Staff, utan för patienternas. "Jag har ett visst antal tider, för jag ska bara ha 40 timmars arbetsvecka. På de 40 timmarna får jag in ett antal besökstider, ett antal telefontider och ett antal recepttider – och det är de jag har att fördela. Om jag då i stället för 1 100 patienter har 22 000, då säger det sig självt att man får nästan inte ens en recepttid som patient", säger hon, som är ordförande för Distriktsläkarföreningen.

Riktlinjen om 1 100 patienter per distriktsläkare är inte för medarbetarnas skull, framhåller Angelica Staff, utan för patienternas. "Jag har ett visst antal tider, för jag ska bara ha 40 timmars arbetsvecka. På de 40 timmarna får jag in ett antal besökstider, ett antal telefontider och ett antal recepttider – och det är de jag har att fördela. Om jag då i stället för 1 100 patienter har 22 000, då säger det sig självt att man får nästan inte ens en recepttid som patient", säger hon, som är ordförande för Distriktsläkarföreningen.

Foto: Agnes Ganestål

Linköping2024-05-30 05:00

– Vi är hälften så många som vi behöver vara, säger Angelica Staff, ordförande för Distriktsläkarföreningen, och syftar till antalet distriktsläkare i Östergötland.

Hon lyfter att en distriktsläkare som arbetar heltid ska ha 1 100 listade patienter, enligt Socialstyrelsens riktlinjer, för att patienterna ska få rätt vård inom rimlig tid. I och med bristen på distriktsläkare når inte vårdcentralerna i Östergötland upp till det målet i dag.

– Det finns inte ekonomi att bemanna ens för 1 500 invånare per doktor, hävdar Angelica Staff.

Samtidigt framhåller Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, att Socialstyrelsens riktlinjer inte är ett explicit mål.

– Vi behöver vara fler, men jag skulle nog inte säga att det är hälften, säger Marie Morell.

Region Östergötland har själva tagit fram en prognos för antalet distriktsläkare framåt. Förhoppningen är att till 2025 öka med 30 distriktsläkare, som då skulle vara 195 stycken.

undefined
"Vi behöver vara fler, men jag skulle nog inte säga att det är hälften", säger Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, om bristen på distriktsläkare.

Angelica Staff lyfter det faktum att vissa vårdcentraler i dag har få, eller inga, distriktsläkare.

– Det innebär att man inte kan få en medicinsk bedömning i rätt tid. Kanske ingen alls, säger hon.

Hon menar att exempelvis depressionsuppföljningar, där läkarna ska säkerställa att patienten i fråga inte är självmordsbenägen och att medicineringen fungerar, kan bli lidande. Provsvar, och avvikande värden, likaså.

– Om man har jättemycket provsvar är det risk att man missar någonting som man borde ha reagerat på, säger Angelica Staff och lyfter att det exempelvis kan handla om ett dalande blodvärde som fortfarande ligger inom referensramen, men som ändå skulle kunna tyda på tjocktarmscancer.

undefined
Angelica Staff, som till vardags jobbar som distriktsläkare på vårdcentralen i Kisa, lyfter felaktig medicinering och felaktig diagnossättning som en risk när bemanningen på vårdcentralerna är för låg. Att bygga upp en vårdcentral på nytt är "ett jättejobb", menar hon.

Marie Morell lyfter vikten av att hitta ett system där regionen jobbar som en samlad koncern, så att vårdcentralerna som har låg bemanning kan få stöttning.

– Här behöver vi hitta ett annat sätt att jobba tillsammans på ett klokare sätt, även om det då kanske strider mot 1 100-principen. Det viktigaste är att patienten får ett omhändertagande och det gäller också att identifiera vilka patienter som är de sköraste och kroniska, säger hon.

Enligt lagen har alla invånare rätt till en fast läkarkontakt, enligt Angelica Staff. Men, i Region Östergötland saknas distriktsläkarbemanning för att kunna erbjuda alla patienter det.

Marie Morell bekräftar att en fast läkarkontakt inte är möjlig till alla patienter inom primärvården i dag – om man utgår från att de bara ska ha 1 100 listade patienter. Möjligheten till en fast läkarkontakt finns, för alla, men då har läkarna i fråga fler än 1 100 patienter.

– Vi försöker primärt ge den fasta läkarkontakten till dem som bor på till exempel särskilt boende. Där, om man tittar generellt i landet, är det väldigt hög nivå av dem som har en fast läkarkontakt, säger hon och förklarar att fast läkarkontakt är mindre vanligt för "sällanbesökare", som bara söker vård någon gång per år.

undefined
Marie Morell (M), regionstyrelsens ordförande, framhåller att Socialstyrelsens riktlinjer om 1 100 patienter per distriktsläkare inte är ett explicit mål. "Vi behöver vara fler, men jag skulle nog inte säga att det är hälften", säger hon.

Samtidigt framhåller Angelica Staff att det blir svårare att sätta rätt diagnos om man, som distriktsläkare, inte känner patienten. Samma symtom, hos två patienter, kan nämligen tyda på olika sjukdomar – och för att kunna sätta rätt diagnos krävs personkännedom. Den kännedomen får en distriktsläkare bara genom att lära känna sin patient.

– Primärvård är relationsbaserad, konstaterar hon.

Marie Morell framhåller i sin tur att medarbetarna inom vården är kompetenta. Som det ser ut nu behöver kroniskt sjuka patienter, med stort vårdbehov, prioriteras. För "sällanbesökare" är en fast läkarkontakt inte av lika stor vikt, menar hon.

– Sedan är det eftersträvansvärt, naturligtvis, att så många som möjligt har en fast vårdkontakt, men jag tänker att vi måste välja ut de patienterna. När vi har en bristsituation måste man också prioritera och då måste man jobba strikt efter det, säger hon.

undefined
"Varje besök innebär att man som doktor lär känna sin patient och att man som patient blir trygg i sin doktor. Får jag träffa min doktor för en öroninflammation och sedan för min halsfluss är jag mycket mer trygg med vem jag ska möta och då söker jag vid rätt tillfälle för rätt saker också", säger Angelica Staff, ordförande för Distriktsläkarföreningen.

Angelica Staff menar att en fast läkare, till varje patient, skulle komma med stora vinster, sett till både folkhälsa och ekonomi. Hon lyfter att en sjukhusinläggning motsvarar 56 besök hos en distriktsläkare.

– Dödligheten minskar med 25 procent efter många års kontinuitet. Det är stora siffror. Antalet patienter som söker till akuten, och akuta inläggningar, minskar med 30 procent, säger Angelica Staff.

Hon upplever inte att regionen fattar några aktiva beslut för att öka antalet distriktsläkare. I stället fattas, enligt henne, återkommande beslut kring akuta åtgärder som inte gynnar primärvården i längden. Exempel som lyfts är satsningen på hyrläkare, som nu ska fasas ut, och den dagöppna jourcentralen, som föreslås stänga. Regionen borde i stället ha satsat på att, redan från början, investera i fler distriktsläkare och rimliga arbetsvillkor, anser Angelica Staff.

– Det är akut avlastande åtgärder som man har fokuserat på. Många av dem har snarare stört utvecklingen.

Marie Morell menar i sin tur att det är viktigt att se på frågan ur flera perspektiv. Den fasta läkarkontakten är en del, men bra information mellan olika vårdinstanser, där en patients vårdförlopp kan följas, är också viktigt.

– Du kommer inte alltid att träffa din egen läkare och vi måste hitta system som gör att informationen och kunskapen om patienten som man skapar genom de olika mötena också finns digitalt tillgänglig och att man kan föra med den på ett bra och rätt sätt. Vi har gemensamma journalsystem, men vi behöver också hitta bättre sätt att hitta strukturer för att dokumentera, säger hon.

Även om fasta medarbetare är att föredra har hyrläkare behövts för att tillgodose mötet mellan patienter och primärvård, menar Marie Morell.

– Det har varit en ganska akut situation. Vissa vårdcentraler har inte kunnat bemanna på många år, säger hon och fortsätter:

– Som politiker i Region Östergötland har jag ett ansvar för att alla patienter har möjlighet att faktiskt få vård och bedömning. Det är det vi försöker tillgodose.

Att regionen inte fattar några aktiva beslut för att öka antalet distriktsläkare håller hon inte med om. Hon menar att man, sedan lång tid tillbaka, genomför utbildningssatsningar på ST-läkare inom just allmänmedicin.

– Det är ett av de områden som vi politiskt har pekat ut, där vi gör specifika ekonomiska satsningar. Det har också tillskjutits medel till primärvården så jag delar inte den bilden, säger Marie Morell, men framhåller också att hon vet att "man inte tycker att det är tillräckligt och att det kan behövas mer".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!