Här möts ukrainska och svenska barn: "Lycka!"

"Det här påminner mig om hur det var hemma i Charkiv – innan kriget", säger Laian Tovstopiata. Hon var ett av alla barn som under lördagen bjöds in till Valla folkhögskola.

Olga Tovstopiata deltog, tillsammans med sina barn Laian och Osama, vid familjedagen som arrangerades vid Valla folkhögskola under lördagen. "Det här ger alla barn lycka", säger Olga Tovstopiata.

Olga Tovstopiata deltog, tillsammans med sina barn Laian och Osama, vid familjedagen som arrangerades vid Valla folkhögskola under lördagen. "Det här ger alla barn lycka", säger Olga Tovstopiata.

Foto: Dennis Petersson

Linköping2022-05-07 16:45

Solen skiner, livemusiken ekar mellan husen och skratt varvas med dans och lek. Tillsammans med den nystartade organisationen Sweden Help East har personal och studerande på Valla folkhögskola bjudit in ukrainska barnfamiljer. En del kommer från Vetlanda, andra från ett migrationsboende i Mariannelund och vissa från Linköping med omnejd. Även svenska barnfamiljer är på plats.

undefined
Emma Sjöstrand (till vänster) studerar till fritidsledare vid Valla folkhögskola. Här håller hon i en "dansa-pausa-aktivitet".

– Som fritidsledare ser vi vad den situationen med Ukraina-kriget får för konsekvenser. Hos oss, liksom hos många andra, växte en vilja att hjälpa till. Vi bestämde oss för att göra det vi är bäst på – att skapa ett roligt sammanhang, med aktiviteter, där ukrainska barn kan träffa barn från Sverige, säger Emma Sjöstrand som studerar på skolans fritidsledarutbildning.

Mikael Lindén är en av personerna bakom hjälporganisationen Sweden Help och är nära bekant till Anita Anic, mentor på folkhögskolan.

undefined
Mikael Lindén har grundat hjälporganisationen Sweden Help. "Det här ger ett mervärde, det får de ukrainska flyktingarna att känna sig välkomna till Sverige", säger han om familjedagen.

– Och på den vägen är det, säger han och blickar ut över familjedagen.

– Att förklara bakgrunden är en lång historia men det började med att jag och min svåger åkte ner till den ukrainska gränsen några dagar efter att kriget brutit ut för att hjälpa till. När vi kom hem ville vi göra mer, fortsätter han.

Resultatet blev Sweden Help med säte i Vetlanda som organiserar oorganiserade privatpersoner som vill stötta de ukrainska flyktingarna. Organisationen samlar bland annat in mat som sorteras och transporteras till Ukraina – men det finns också en barn- och ungdomssektion där målet är att arrangera familjedagar likt den vid Valla folkhögskola.

undefined
Malin Andersson (tvåa till vänster) är en av de fritidsledarstuderande vid Valla folkhögskola som har hjälpt till att arrangera familjedagen. "Barnen måste få ha lite kul", säger hon.

– Det här är vår andra stora resa. Vi vet att vi är ungefär 150 personer från Vetlanda och Mariannelund idag, men det har kommit och gått en hel del familjer från Linköping också, säger Mikael Lindén.

En av familjerna som finns i vimlet på familjedagen är Olga Tovstopiata och hennes barn Laian och Osama. De kom till ett migrationsboende i Åtvidaberg den 11 april.

– Jag lämnade Ukraina för att ge mina barn säkerhet, säger Olga.

– Här har vi fått mycket bra förutsättningar. Svenskarna är vänliga och kommunen hjälper oss, fortsätter hon.

undefined
Laian Tovstopiata kom till Sverige den 11 april och fick flytta till ett migrationsboende i Åtvidaberg. "Det här påminner mig om hur det var hemma i Charkiv – innan kriget", säger Laian om familjedagen vid Valla folkhögskola. Här får hon en ansiktsmålning av Alva Ternstedt.

Vad ger den här dagen dina barn?

– Lycka! Vi hade en tradition av att alltid ha en rolig ledig dag hemma i Ukraina. Här får vi hjälp att bevara den traditionen.

Laian, 8, passar på att få en ansiktsmålning.

– Det här är en häftig dag. Jag är väldigt glad, säger hon.

undefined
150 personer kom, med bussar från Vetlanda och Mariannelund, till familjedagen vid Valla folkhögskola. Ännu fler anslöt från Linköping.
Karta: Valla folkhögskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!