Ökad tillgång på skyddsutrustning: "Väldigt glädjande"

Efter att ha jagat utrustning och material för att klara det omedelbara behovet börjar nu kommunen kunna bygga ett långsiktigare lager.

Maria Ottosson, kommunikationsdirektör på Linköpings kommun, ser en ljusning i tillgången på skyddsutrustning inom den kommunala vård- och omsorgen.

Maria Ottosson, kommunikationsdirektör på Linköpings kommun, ser en ljusning i tillgången på skyddsutrustning inom den kommunala vård- och omsorgen.

Foto: Mostphotos/Oskar Luren

Linköping2020-05-15 17:00

– Det har varit jättesvårt att få tag på tillräckligt mycket. Men vi har klarat av att ha utrustning för alla som arbetat där det finns en misstänkt eller bekräftad smitta, säger Maria Ottosson, kommunikationsdirektör på Linköpings kommun.

Problemet för kommunen har istället varit att de inte har kunnat bygga upp ett långsiktigt lager. Men nu syns en ljusning.

– Dels har de ordinarie leverantörerna kunnat börja leverera de beställningar som vi har gjort. Vi ser också att vi får bättre sändningar från andra håll, som Länsstyrelsen och Region Östergötland.

Trots det bättre läget är kommunen inte helt nöjda än.

– Vi vill se till så att vi har tillräckliga förråd så att vi skulle känna oss lugna om vi hamnade i en situation där antalet smittade plötsligt ökar. Men det ser bättre ut än tidigare och det är väldigt glädjande. Tidigare har vi jagat rätt på allt som vi har behövt och varit glada för allt vi har hittat. Men nu kan vi faktiskt tänka långsiktigt. 

Hur länge tror ni att lagret kommer att räcka?

– Det kan jag inte svara på nu. Vi tittar på vilka behov vi har framåt för att känna oss trygga. Vi ska naturligtvis inte samla på oss mycket mer än vi behöver för det finns ju andra som behöver också.

undefined
Maria Ottosson, kommunikationsdirektör på Linköpings kommun, ser en ljusning i tillgången på skyddsutrustning inom den kommunala vård- och omsorgen.

Det privata vård- och omsorgsföretaget Attendo meddelade i veckan att deras personal ska använda munskydd vid alla vårdnära insatser. Men det kommer inte personal inom den kommunala omsorgen att använda.

– Vi följer de riktlinjer som vi får från Folkhälsomyndigheten och från vår närmsta aktör som heter Vårdhygien i Region Östergötland. Det innebär att när man umgås med brukare som har en bekräftad eller misstänkt smitta så har vi skyddsutrustning. Utöver det så jobbar vi med basala hygienrutiner. 

Maria Ottosson påminner om att diskussionen om munskydd pågår på nationell nivå och att kommunen är beredd att ändra sig om nya direktiv kommer.

Förra veckan meddelade Linda Ljungqvist, social- och omsorgsdirektör i kommunen, att Region Östergötland skulle öka provtagningarna inom äldrevården. Dessa utökade tester har dock inte kommit igång än.

– Det är regionen som sätter riktlinjer för hur det ska genomföras. Vi vet att man ska öka antalet tester, men vi har inte full koll på vad det kommer att innebära. Vi jobbar intensivt med det och hoppas att vi får besked snart.

En del av arbetet inför en utökad testning handlar om vilka som ska prioriteras, det är inte tal om allmän testning.

– Det ska göras där det gör mest nytta. Exempelvis på personer som kan återgå till jobbet.

Under fredagen var antalet brukare med bekräftad smitta av covid-19 18 personer. Det är den lägsta siffran sedan kommunen började redovisa siffror 9 april.

– Vi ser en sjunkande trend och det känns som att smittspridningen på framförallt äldreboendena har avstannat. Den är inte borta men den sjunker sakta och fint. 

Med en utökad provtagning tror Maria Ottosson att antalet brukare med bekräftad smitta kan öka.

– Vi har en allmän smittspridning i samhället så det är sannolikt fler än vi vet nu. Självklart är det så att om man börjar testa fler så kan det öka, även om fler kanske inte blir sjuka.

Skulle ert arbetssätt ändras om det visade sig att fler är smittade?

– Det är svårt att säga. Vi utgår hela tiden från de riktlinjer vi har. Våra medarbetare är otroligt vaksamma och varsamma, vi vill ju på alla sätt undvika att smitta våra mest utsatta och sköra grupper. 

Smitta i kommunal omsorg

Under fredagen 15 maj var antalet brukare, inom all kommunal vård- och omsorg, med verifierad smitta av det nya coronaviruset 18 personer. Antalet brukare som tillfrisknat efter en bekräftad smitta var 48 personer och antalet avlidna var 22 personer.

Inom specifikt äldreboenden var antalet smittade personer 15, tillfrisknade 31 och avlidna 19. Av de 57 äldreboenden som drivs i kommunal regi hade 8 boenden minst en bekräftad smitta.

Källa: Linköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!