– Det var kärlek vid första ögonkastet redan när jag såg ritningarna. Nu har jag bott här i två och en halv vecka och trivs jättebra, säger Rebecca Ramstedt och visar runt i den 94 kvadratmeter stora fyrarummaren.
Lägenheten är en av 300 nybyggda på gamla Prisotomten i Vasastaden. Alla är uthyrda och under april och maj flyttar de sista av Rebeccas nya grannar in.
– Det är en häftig känsla att flytta in i något helt nytt, som till och med luktar nytt. Här finns tvättmaskin, torktumlare, inbyggd mikro – inget sådant fanns sist jag bodde i lägenhet, säger Rebecca.
En nackdel finns det med nyproducerat. Hyran ligger på nästan 15 000 kronor i månaden och tar en stor del av lönen.
– Jag är nyskild och har barnen varannan vecka. De är 13 och 16 och behöver varsitt rum, så jag valde en fyra. Man får väga för och emot och välja bort annat, säger Rebecca.
Läget är perfekt – nära centrum, nära Resecentrum för de pendlande barnen, på cykelavstånd till jobbet på Kjell & Company i Tornby och bara 150 meter från Rebeccas mamma. Dessutom känns det som att komma hem.
– Jag bodde på Sveagatan när jag gick i gymnasiet. Det är i den här delen av staden jag vill bo, säger hon.
Backar vi sisådär 150 år i tiden fanns det bara åkrar här. På 1870-talet etablerades en stor vedhandel och 1952 byggdes Ullholms strumpfabrik. När fabriken lades ner flyttade mataffären Priso in och i källaren etablerade sig lågprisbutiken Bonus.
De första planerna på att bygga bostäder väcktes 2007, när HSB köpte fastigheten av Runsvengruppen. Senare såldes den vidare till Stångåstaden, och det är det kommunala fastighetsbolaget som i tre etapper byggt de 300 lägenheterna. Vd Fredrik Törnqvist är nöjd.
– Det är ett projekt som vi är mycket stolta över. Det blir väldigt fina bostadskvarter, säger han.
Att hyra ut lokaler går inte lika lätt som lägenheter. Två av de elva lokalerna i de första etapperna är fortfarande outhyrda. I den tredje och sista etappen har ännu ingen av de sju lokalerna fått en hyresgäst, men enligt Stångåstaden är flera på gång.
– Det var svårt att hyra ut lokaler före pandemin och det är ännu svårare efter. Men det kommer säkert att vända på sikt. Lokaler i bottenvåningen är bra för ett kvarter, för det blir väldigt levande och bra för dem som bor där, säger Törnqvist.