Eldningsförbudet utreds – Linköpings kommun vill göra undantag

Linköpings kommun utreder nu om det går att göra generella undantag från förbudet mot att elda ris i trädgården – och inspektörerna kommer inte att jaga villaägare som bryter mot den nya lagen.

Den som vill elda ris i trädgården behöver först söka dispens. Linköpings kommun undersöker nu om det går att göra undantag från det kravet.

Den som vill elda ris i trädgården behöver först söka dispens. Linköpings kommun undersöker nu om det går att göra undantag från det kravet.

Foto: Hasse Holmberg

Linköping2024-04-19 09:30

Alla som vill elda kvistar och grenar i sin trädgård måste nu söka dispens hos kommunen. En blankett är under utformning, berättar Fredrik Skaghammar, nytillträdd miljöchef på Linköpings kommun.

En dispens kan utfärdas bland annat till dem som bor långt ifrån en återvinningscentral.

– Det blir svårt att få dispens om man bor i tätort. Egentligen är det inte så stor skillnad mot tidigare. Man har aldrig fått elda så att man stör sina grannar, och det är ju svårt att elda mitt i stan utan att störa, säger Skaghammar.

Kommunen utreder nu om det går att göra generella undantag från kravet på dispens, till exempel för alla som bor på ett visst avstånd från återvinningscentraler.

– Vi vill göra det så enkelt som möjligt för invånarna och komma ifrån det här med dispenser så långt det går. Men det kan ta lite tid innan ett sådant undantag är på plats. Att lägga till skrivningar i kommunens avfallsföreskrifterna kräver beslut i fullmäktige, kommenterar miljöchefen.

Vad händer om man eldar utan att ha sökt dispens?

– Om någon störs av eldningen och ringer oss, så åker vi ut och kollar om det finns något vi kan göra – så som vi alltid gjort. Men annars kommer vi inte att göra någon tillsyn. Vi har så många viktigare saker att göra – vi måste prioritera var vi lägger våra resurser, säger Fredrik Skaghammar.

Även för Valborgsbrasor krävs tills vidare dispens, men det kan arrangörerna räkna med att få – och dispenserna är gratis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
 
 
 
 
 
 
Läs mer om