Inspektionen konstaterar att kunskapsresultaten har varierat under åren men att resultaten 2011 var de lägsta sedan 2008.
Resultatet för den estetiskt naturvetenskapliga programmet var 14,2 vilket var lägre än genomsnittet för både kommunen (16,3) och riket (16,1). För det estetiskt samhällsvetenskapliga programmet var 12,8 jämfört med snittet i kommunen (15,0) och riket (14,8). Inspektionen konstaterar att skolan måste jobba för att höja elevernas resultat.
Bättre dokumentationPå en rad punkter anser Skolinspektionen att skolan inte dokumenterar sitt arbete på det sätt som krävs. Bland annat när det gäller elevernas inflytande eller hur man arbetar mot kränkande behandling. Inspektionen efterlyser också dokumentation som kan ge en samlad bild av skolans verksamhet, hur målen uppfylls och det kvalitetsarbete som pågår. Framförallt saknas analyser och förslag på åtgärder som rör kunskapskrav och uppnådda mål.
Inte heltidsstudierInspektionen slår också ned på att elever i introduktionsprogrammet (program för de elever som är obehöriga till de nationella programmen) hade för lite schemalagd tid. Något som skolan, under tiden tillsynen pågick, åtgärdade. Nu erbjuds alla de eleverna heltidsstudier.
Bra på kommunikationLena Linde, rektor på Björkö fria gymnasium är inte överraskad över kritiken.
– Vi är duktiga på att kommunicera och nu jobbar vi med att bli bättre på att dokumentera det vi kommunicerar, säger hon.
När det gäller skolans kunskapsresultat är en förklaring, enligt Lena Linde, att eleverna har så olika kunskap när de börjar på skolan. Från väldigt höga höga poäng till väldigt låga.
– Vi inser mer och mer att det handlar om att skapa förutsättningar för individuell undervisning istället för i grupp eller hel klass.
Skulle inte det bli resurskrävande?
– Jo, men skolan drivs av en icke vinstdrivande stiftelse, och jag kan väl säga att vi i första hand inte satsar på datorer - även om vi förstås har elevdatorer. Det viktigaste är vår närvaro.
Förra året satte skolan in extra resurser för matte och engelska. Det gav, enligt Lena Linde, gott resultat för engelskan.
– Problemet är ju att många elever inte orkar med stödet heller och då är det svårt, säger hon.
Svårare matematikHon upplever att matten är svårare efter gymnasiereformen (GY11)och konstaterar att estetelever– som utgör större delen av de som går i skolan – och matte inte alltid går ihop.
En allmän tanke hon har kring skolinspektionens rapport handlar om mängden dokumentation som krävs.
– I dag ligger det mycket på skolor att dokumentera, utvärdera och följa upp. Även sådant vi inte har problem med.
I sin helhetsbedömning av skolan konstaterar Skolinspektionen att elever och personal tillsammans skapar en trygg undervisningsmiljö som utgör en bra grund för det fortsatta utvecklingsarbetet.