Låg lön och stor arbetsbörda

Inte ens en sökande per ledigt jobb. Socialarbetarjobbet lockar inte. Kanske är det lönen som är för låg, kanske är det arbetsbördan som är för stor. För något fel på jobbet i sig själv är det inte.

Gustav Södling, Vision, och Marie Daun från Akademikerförbundet SSR.

Gustav Södling, Vision, och Marie Daun från Akademikerförbundet SSR.

Foto: Susanne Hasselqvist

LINKÖPING2017-02-27 07:30

– Jag har inte haft en tråkig dag sedan jag blev socialarbetare, säger Gustav Södling.

– Jobbet är omväxlande. Det kräver mångsidighet och kompetens inom olika områden. Dessutom är det ett viktigt jobb: vi gör skillnad, för barn, för människor som behöver stöd och hjälp.

Det är egentligen fantastiskt att de lyckas åstadkomma någonting alls, kan man tycka efter att ha tagit del av vad en socialsekreterare använder sin tid till. Till exempel: varje handläggare använder 2 procent av sin arbetstid till att tala direkt med det barn som ärendet gäller. Det är en siffra som gäller för hela landet.

I Linköping är det bara 1 procent av arbetstiden som ägnas barnet. Det är lika mycket som de lägger på it-strul.

Gustav Södling och Marie Daun är fackliga företrädare på Linköpings socialförvaltning. Gustav jobbar för Vision och Marie för Akademikerförbundet SSR och de är rätt bekymrade över läget.

– Förändringar är absolut nödvändiga.

För så här kan det inte fortsätta, menar de. Det blir en ond cirkel: för mycket att göra ökar stressen, fler medarbetare blir sjuka och fler slutar. Det blir personalbrist, folk måste hyras in för att klara de växande ärendehögarna, det förstör kontinuiteten och det kostar pengar. Mer stress, större press för de anställda, och så blir det svårare att rekrytera.

– Linköping är en stor och rik kommun, säger Marie Daun. Organisationen är bra och det finns goda förutsättningar för utveckling. Det finns områden som vi lyckas bra med; exempelvis i arbetet med våld i nära relationer. Men när det gäller andra områden, som arbetet med utsatta barn och unga, går det inte lika bra.

Linköpings socialtjänst är en extremt stor organisation, socialförvaltningen med drygt 380 anställda är en av de största i Sverige.

– Vi har ingen glädje av någon smutskastningskampanj, vi ser ju att arbetsgivaren har problem, säger Gustav Södling. Det är här vi måste driva på.

Lönerna är ett problem, menar fackombuden. Omkring 24 000 kronor i ingångslön i ett komplext yrke med kvalificerade arbetsuppgifter är för lite.

– Linköping har sackat efter andra kommuner, säger Gustav. Nu ligger vi lägst i länet. Det blir svårt att rekrytera. I en del arbetsgrupper är personalomsättningen 50 procent eller till och med mer.

Läget är ungefär likadant i resten av landet. Det finns kommuner som i stort sett saknar handläggare. Resultatet är att pensionerade socialsekreterare och konsulter får rycka in för att beta av ärendena inom lagstadgad tid. Just nu används sex konsulter, bland annat för att beta av högarna med barnutredningar. Sedan april 2014 har förvaltningen aldrig hunnit bli av med de travarna.

– Konsulter blir givetvis mycket dyrare, säger Marie Daun. Förvaltningens ledning har insett problemet och äskat mer pengar från kommunen, men där är förståelsen mindre.

En orsak till socialsekreterarnas problem är kraven på dokumentation. Sociallagstiftningen har dessutom justerats 189 gånger sedan 2008, med tillägskrav på ännu mer dokumentation.

– Självklart är det viktigt, säger Gustav Södling. Det handlar om rättssäkerheten. Men att bara lägga 1 procent av tiden i ett barnärende på att prata med barnet, och 47 procent på administration och dokumentation – är det verkligen rätt prioritering? Vår grunduppgift är att skydda barnen, inte att producera papper.

Vad kan göras då, vid sidan om ert krav på höjda löner?

– Det vore häftigt om politikerna kunde se att de måste prioritera socialarbetarna, säger Gustav Södling. Organisationen kunde göras mycket mer effektiv med bättre kommunikation.

– Linköping har egentligen rätt förutsättningar för att få Sveriges bästa socialtjänst, tycker Marie Daun. Det handlar om att bli en attraktiv arbetsgivare. Lönen ÄR viktig. Det finns ingen anledning att Linköpingslönerna ska ligga lägst!

En socialarbetares tid

2 procent av arbetstiden är barntid.

Direkt tid för barn och vuxna: 13 procent.

IT-strul ägnas 1 procent.

Administration kräver 11 procent av arbetstiden.

Utredningsarbete får 35 procent av tiden.

(Källa: Rapport från nationella samordnaren Cecilia Grefve)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!