Lagom till att Folkhälsomyndigheten går ut med nya råd och uppmaningar infaller Allhelgonahelgen, då tusentals personer söker sig till kyrkogårdar, minneslunder och kyrkor för att tända ljus och minnas sina anhöriga.
Och mycket kommer inte att vara sig likt i år. Exempelvis kommer den stora ljuständningsandakten i Domkyrkan att spridas ut på fyra mindre andakter under lördagen. Dessutom kommer kapellen ute på de stora kyrkogårdarna att hållas stängda under helgen.
– Vi gör det här under säkra former. Svårare är det med kyrkogårdarna. Vi hoppas att människor är ansvarsfulla mot varandra. Vi kommer att ha personal ute på kyrkogårdarna för att prata med människor och se till, på ett värdigt men bestämt sätt, att det inte uppstår några stora samlingar, säger Peter Lundborg, kyrkoherde i Linköpings Domkyrkopastorat som har hand om de centrala griftegårdarna, Lilla Aska griftegård och Landeryds kyrkogård.
Peter Lundborg tror att det kommer vara färre personer än vanligt som besöker kyrkogårdarna i helgen. Men viljan och behovet att besöka kyrkogårdarna tror han snarare har ökat under pandemin.
– Det är nog många som tänker att de inte kan gå den här helgen. Men då kan man gå nästa helg istället. Och det är många som har gått under veckan innan också.
Om man inte kan ta sig till en kyrkogård eller minneslund i helgen erbjuder kyrkans personal hjälp med att tända ett ljus eller att lägga ned en krans vid en viss grav. För att få hjälp med det ska man höra av sig till Gritegårdsexpeditionen senast klockan 15.00 på lördag. Det gäller för de centrala kyrkogårdarna, Lilla Aska och Landeryd. Dessutom kommer SVT att sända ett program från de centrala griftegårdarna i Linköping under lördagen.
Sedan tidigare har personer som mist en anhörig fått en speciell inbjudan till olika musikframföranden i kyrkor och kapell under helgen. Dessa kommer att genomföras som planerat.
– Jag tror att vi har smittskyddsläkarens välsignelse för det, säger Peter Lundborg.