Det är inte utan att man hajar till när man kör vägen mot Lilla Askas griftegård utanför Linköping. På ett fält står åtta långa rader med stora solfångare. Sammanlagt rör det sig om 1 500 kvadratmeter solpaneler som kan producera 250 MWh om året. Det motsvarar elförbrukningen i 100 lägenheter.
Anläggningen sattes i gång häromdagen.
– Det var en häftig känsla att gå runt och titta på belysningen och veta att det är vi själva som gjort elen. Att den kommer direkt från solen, säger griftegårds- och fastighetschefen Gunnar Forsberg.
Linköpings domkyrkopastorat bygger två solanläggningar till i sommar, på Skäggetorps kyrka och på ett par byggnader vid griftegården på Fridtunagatan. De kommer tillsammans att kunna leverera drygt 100 MWh om året.
– Vi lär inte sluta där. Vi har många fastigheter och vi jobbar för en hållbar utveckling i allt vi gör, säger Forsberg.
Den kristna tron har betydelse för satsningarna, menar han.
– Det finns väl ingen på jorden som inte vill att våra barn och barnbarn ska kunna leva här. Från Svenska Kyrkan strävar vi också efter att bevara Guds skapelse, så för oss är det tvåbottnat.
Enligt Gunnar Forsberg är domkyrkopastoratet i dag koldioxidfritt.
– Vi kör alla våra personbilar och lätta lastbilar på biogas och tyngre lastbilar på HVO. I krematoriet använder vi RME – rapsolja – som stödbränsle. Men vi vill inte nöja oss med att köra fossilfritt, vi vill tillföra ren solenergi också.
Solcellsanläggningen i Lilla Aska kostade 4 miljoner kronor. 2,8 när man räknar bort det 30-procentiga statsbidraget.
– Enligt kalkylen är det betalt på 6–7 år och anläggningen har en livslängd på minst 25. Vi räknar med att använda 70 procent av elen själva och sälja 30 procent vidare, berättar Gunnar Forsberg.
Linköpings domkyrkopastorat är inte ensamt om att satsa på solel. Roger Abrahamsson, utvecklingsingenjör på Tekniska verken, märker av ett ökat intresse.
– Vi har redan anslutit mer effekt än vad vi gjorde på hela förra året, och då var det ändå ett rekordår. Totalt har Linköping nu en ansluten solcellseffekt på 8,5 MW och det ligger 1MW föranmält, berättar han.
Solcellsanläggningen i Lilla Aska är fjärde störst i Linköping. Bostadsrättsföreningen Gasellen i Skäggetorp har den största, 700 MWh/år, fördelad på flera byggnader. Akademiska hus kan producera drygt 500 och Tekniska verkens huvudkontor strax under 300 MWh/år.