Kyrkan höll öppet efter skjutningen: "Känns olustigt"

Kyrkan i Skäggetorp höll öppet på onsdagskvällen efter den dödsskjutning som inträffat tidigare under dagen.
"Självklart blir människor rädda när något sådant här händer", säger Katja Wiebe, integrationspedagog.

Svenska kyrkan höll öppet efter modet i Skäggetorp. På bilden syns Katja Wiebe, integrationspedagog och Esther Jubrant, pastor i Nygårdskyrkan.

Svenska kyrkan höll öppet efter modet i Skäggetorp. På bilden syns Katja Wiebe, integrationspedagog och Esther Jubrant, pastor i Nygårdskyrkan.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-08-25 22:03

Dörren står öppen till kyrkan i Skäggetorp, som ligger på en sluttning ett stenkast från centrum.

Lugnet har lagt sig över stadsdelen, men de stora avspärrningarna i centrum vittnar om den dödsskjutning som skedde där tidigare under dagen.

Kyrkan har tillfälligt gjorts i ordning till en samlingsplats efter att den lokala posomgruppen aktiverades. Det är en särskild krisorganisation som kan aktiveras av kommunen efter att svåra händelser inträffat. I kväll är tanken är att den som behöver ska kunna få krisstöd hos kyrkan.

Strax innanför entrén står en vagn redo med pappersmuggar och kaffe i pumptermos.

– Jag tycker att det är väldigt viktigt att vi kan ha öppet, säger Katja Wiebe, integrationspedagog.

Anna-Carin Gabelic, församlingsherde, säger att de är vana vid att möta människor.

– Eftersom det är en kyrka kan man tända ett ljus eller be en bön. Vi tog också fram lite näsdukar, säger hon.

Just nu är det lugnt inne i lokalerna – och så har det varit tidigare under kvällen. Tidigare fanns även representanter från kommunen på plats. Men de rörde sig för en stund sedan bort mot centrum, berättar kyrkans anställda.

undefined
Anna-Carin Gabelic, församlingsherde, Esther Jubrant, pastor i Nygårdskyrkan och boende i Skäggetorp, Katja Wiebe, integrationspedagog och Pernilla Janson, diakon.

Vid Katja Wiebe sitter, förutom Anna-Carin Gabelic, även diakonen Pernilla Jansson samt Esther Jubrant, som är pastor i Nygårdskyrkan, men bor i Skäggetorp.

– Det känns olustigt att det här händer där man bor, säger Esther Jubrant.

– Samtidigt, eftersom jag bor här, ser jag så mycket annat, som barnfamiljer och ungdomar som vill spela boll och bara leva sitt liv.

Kyrkans personal berättar att det tidigare under dagen utfördes vaccinationer i lokalerna. Men kort efter att det blivit känt att det skett en skottlossning bokade många av sina tider. Nu tror de att många kan vara försiktiga med att gå ut.

– Det hade nog jag varit också, säger Katja Wiebe.

undefined
Anna-Carin Gabelic, församlingsherde, och Katja Wiebe, integrationspedagog.

Gruppen är överens om att samhället måste visa ungdomar att det finns andra vägar i livet än kriminalitet. Det har skett alldeles för många allvarliga händelser under den senaste tiden.

– Det känns oerhört akut, säger Anna-Carin Gabelic.

En annan utmaning enligt dem är att visa upp bilden av att Skäggetorp som område är så mycket mer än svarta tidningsrubriker. 

– Någonting händer med människor när de identifierar sig med att det är sådant här som händer här. Skäggetorp är så mycket mer, säger Katja Wiebe.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!