Granskningen som Ekot gjort omfattar delar av Svenska kyrkan. Enligt källor till Ekot har en del så kallade studieresor varit förtäckta nöjesresor. När Ekot exempelvis frågade Värö-Stråvalla församling i Varbergs kommun varför de gått på premier league-match i London så är svaret att de skulle jämföra likheterna mellan gudstjänst och fotboll.
Linköping pekas ut
Sveriges radio presenterar en lång lista över resor som på olika sätt sticker ut beträffande kostnader eller innehåll. I två fall pekas Linköping ut:
1. Från Linköpings S:t Lars reser år 2014 hela 21 personer, fem politiker och 16 anställda, i fyra dagar till London. Enligt församlingen är det en studieresa. De besöker församlingar men går också på marknad, besöker British museum och National Gallery, shoppar och går på musikalen Wicked på teatern Apollo Victoria. Efter musikalen äter de en middag på restaurang Salieri, där de dricker vin och öl för församlingens pengar. Resan kostar drygt 12 000 kronor per person och sammanlagt 254 944 kronor.
2. För Linköpings Domkyrkoförsamling reser 17 personer till England: Hela 13 politiker från Kyrkorådet och fyra anställda åker till St Albans i England på en tredagars studieresa. De får guidad visning av en katedral, träffar representant för Chuch of England och håller överläggningar i Kyrkorådet. De dricker öl och vin till flera måltider, bland annat lunch. Summa: 120 841 kronor.
Till London
Domprost Peter Lundborg säger så här till Corren:
– När det gäller S:t Lars så handlar det om ett studiebesök i London inför den stora ombyggnaden av S:t Lars kyrka till en citykyrka, något som London har stor vana av. Vår ombyggnad har planerats länge, och nu är den i gång. De har också gjort en väldigt fin och diger reserapport som vi gärna delar med oss av, säger Lundborg.
Resan till St Albans beskriver han så här:
– Vi har flera vänförsamlings- och vänkatedral-avtal med St Alban. Hela vårt skolprogram bygger till exempel på inspiration från St Alban. Domkyrkan har en barnverksamhet som är väldigt inspirerad av St Albans.
Tydlig policy
Linköpings pastorat har en tydlig alkoholpolicy:
Det är "inte tillåtet att i samband med arbete vara påverkad av eller bruka alkohol eller droger. Det vin som används i samband med nattvarden är ett undantag såväl som sådan representation som ingår i arbetet."
Hur ser du på att det förekommit vin och öl på mötena?
– Det är inte fråga om något dryckeskap, utan en festlig måltid. Vår alkoholpolicy tillåter att man kan bjuda på vin och öl på måltider utifrån all måttlighet. Jag ifrågasätter dock att det skulle ha serverats alkohol vid lunchtid. Det känner jag inte igen, säger Peter Lundborg.
Självstyre
Enligt Linköpings stift har församlingar och pastorat stort självstyre när det gäller att förfoga över exempelvis resekassor. Stiftsdirektor Pether Nordin är högsta tjänsteman inom stiftet. Han anser att resorna är nödvändiga.
Hur ser du på att man ofta hamnar i Europas huvudstäder eller på kända turistorter.
– Svenska kyrkan är internationell. Den har en historia i Palestina och Jerusalem och det är rimligt att resa dit med jämna mellanrum för att samla intryck. Sedan finns en katolsk sida med Italien och till exempel Vatikanstaten, och en luthersk med bland annat Tyskland. Det är inte så konstigt att man gör resor. Men min generella bild är att det inte handlar om några excesser, inga överdrifter. Man sover till exempel ofta på vandrarhem, säger Pether Nordin.
Biskop Martin Modéus hälsar att han befinner sig på visitation i Norrköping under hela veckan, men ger följande uttalande via sin pressekreterare:
"Generellt gäller att kyrkan måste använda medlemmarnas pengar på ett klokt, ansvarsfullt och respektfullt sätt. Resor måste ha ett syfte och genomföras med måtta. Om resultatet blir en god organisationsutveckling så är det en god sak. Vad detta innebär i det konkreta fallet är en bedömningsfråga."
Drygt sex miljoner svenskar är med i Svenska kyrkan. Det är kyrkoavgiften – den som tas ut automatiskt på skattsedeln – som till allra största delen finansierar Svenska kyrkans verksamhet.