Kvinnor i fokus i nytt allaktivetshus

Det blir ett nytt allaktivitetshus i Skäggetorp. Men det kommer inte att fungera eller ha samma uppdrag som det som brann ner i somras och flickor och kvinnor ska få ta större plats i verksamheterna.

Det gamla allaktivitetshuset brann ner i somras.

Det gamla allaktivitetshuset brann ner i somras.

Foto: Jeppe Gustafsson

Linköping2015-03-03 18:00

Uppdraget att få till ett nytt hus vilar närmast på kultur- och fritidsnämnden som – i olika delar – ska samarbeta med barn- och ungdomsnämnden och samhällsbyggnadsnämnden.

Ända sedan huset brann ner har diskussionen pågått om hur ett framtida hus ska organiseras. En utredningen under hösten, under ledning av kommundirektör Joakim Kärnborg, har bland annat kommit fram till att ett större fokus måste finnas på kvinnor och flickor. De har inte fått del av insatser och aktiviteter i Skäggetorp på samma sätt som pojkar och män. I bakgrundsbeskrivningen till beslutet står att läsa att många insatser varit för kortsiktiga och inte samordnade. ... " varför en satsning på ett allaktivitetshus bör vara långsiktig och samordnas med andra insatser i området".

Enligt Jakob Björneke (S) kommunalråd med ansvar för skolroteln (i den ingår förskola och grundskola) måste man se byggandet av ett allaktivitetshus som ett arbete både på kort och lång sikt.

– I det korta perspektivet måste vi ha en verksamhet för barn och ungdomar som fungerar här och nu. Men visionen på några års sikt är att ett nytt hus också är en del i ett förändringsarbete för hela området, säger han.

Tanken är att verka både lokalt och kommunalt, enligt Björneke.

– Vi vill utveckla verksamheten i huset så att det blir attraktivt också för andra Linköpingsbor att komma hit, säger han.

Tanken är att ett allaktivitetshus ska bli en mötesplats för alla, oavsett kön, ålder eller bakgrund. Förhoppningen är att huset ska fungera som ett nav för alla de olika fritidsaktivteter som finns i området och att man ska lyckas bygga broar inom området men också till andra delar av Linköping.

Särskilt fokus ska finnas på kvinnor och flickor eftersom man sett att de grupperna saknar aktiviteter eller i mindre omfattning deltar i de aktiviteter som finns.

Men, påpekas det i underlaget till beslutet. Ett allaktivitetshus ska inte ses som en lösning på alla problem i Skäggetorp. Istället ska fokus ligga på det som främjar bra verksamhet. Som samarbete med föreningsliv och andra goda krafter i området.

Hur lång tid det kan ta och hur mycket pengar det här kommer att kosta är än så länge oklart. I kultur- och fritidsnämndens uppdrag ingår att nämnden till budgetberedningen 2016/2017 ska reda ut när ett nytt allaktivitetshus ska stå klart och vad det kommer att kosta. Fram till dess finansieras allt som hör till frågan inom den budget som nämnden har.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!