Hösten 2016 bestämde sig Stadsmissionen i Linköping, efter många år av vård och behandling av våldsutsatta kvinnor, för att ändra upplägget på sitt behandlingshem Oasen i Linköping.
– Nu kombinerar vi behandling för våldsutsattheten och för kvinnornas substansberoende och behandlingen sker samtidigt, säger Sanna Detlefsen, direktor för Stadsmissionen.
Stadsmissionen har nu ett samarbete med Markus Heilig, professor i neuropsykiatri vid Linköpings universitet, och kollegor till honom. Heilig är världsledande inom forskning om hur läkarvetenskap, hjärnforskning och psykiatri kan samarbeta mot alkoholrelaterade sjukdomar.
Heilig kallar Stadsmissionens arbete på Oasen för ”unikt”.
– Jag beundrar verkligen deras arbete för den här utsatta gruppen människor. Psykiatriskt och vetenskapligt är det unikt och bra att man tar ett samlat grepp, säger professor Markus Heilig.
Majoriteten av kvinnor som levt länge i ett alkohol- eller drogmissbruk har också utsatts för våld och övergrepp som orsakar stark ångest och oro, så kallat posttraumatiskt stressyndrom.
Markus Heiligs forskning visar att patienter med pågående missbruk av alkohol och/eller narkotika, samtidigt med posttraumatiskt stressyndrom, måste behandlas samtidigt för att vården ska bli framgångsrik.
– Förr var modellen på det tokiga sättet att en patient kunde vända sig till psykiatrin för att få hjälp med sitt posttraumatiska stressyndrom och fick höra att hon först behövde bli ren från droger, sedan kunde man eventuellt behandla det andra. Eller tvärtom, säger Markus Heilig.
Stadsmissionen med behandlingshemmet Oasen var med och lämnade anbud i den senaste upphandlingen om HVB-boenden som Linköpings och Norrköpings kommuners gemensamma upphandlingscenter skötte. De fick inget avtal. Sanna Detlefsen, direktor för Stadsmissionen, konstaterar att man får acceptera att förlora men tycker att kommuner borde ställa som krav då de upphandlar att HVB-hem ska erbjuda särskild kombinationsvård för våldsutsatta kvinnor med substansmissbruk.
– Det stör mig att kommuner fortsätter skicka iväg kvinnor som varit utsatta för våld på behandling, och så jobbar man inte med både det och missbruket. Då är det nästan ogjort arbete, anser Sanna Detlefsen.
Nu arbetar Stadsmissionen med att uppvakta östgötakommuners företrädare för att beskriva arbetet med kombinationsbehandling för kvinnor. Organisationen har haft flera studiebesök på Oasen, bland annat av landstingspolitiker från Stockholm som velat veta mer om behandlingsmodellen.
LiU-professorn Markus Heilig med en kollega på Karolinska Institutet i Stockholm har gjort en pilotstudie på 20 kvinnor med missbruk och samtidigt posttraumatiskt stressyndrom, som fick kombinationsbehandling i öppenvård i Stockholm. Studien visar att kvinnornas problem avsevärt minskade efter vårdtiden.