– Vi på kvinno- och tjejjouren vill uppmärksamma alla de kvinnor, tjejer och barn som har sökt stöd hos oss under året och därmed velat förändra sin situation av våld och förtryck. Vi tänder ljus och håller tal för deras skull, säger Therese Malkén, ordförande på Kvinnojouren.
Tidigare i år valde Kvinnojouren att lyfta fram antalet dödade kvinnor under 2000-talet. Då tände de ett ljus för varje kvinna som bragts om livet av en närstående man. I år valde de att lyfta fram det arbete som de gör för de kvinnor som söker sig till dem.
– Vi hjälper och stöttar tjejer som vill prata ut eller som söker skydd från våld. I år har 175 kvinnor sökt stöd hos oss utifrån sin våldsutsatthet. 21 kvinnor och 20 barn har bott i våra hemliga boenden. De bor där eftersom de inte har någon annanstans att ta vägen, säger hon.
Ordföranden i omsorgsnämnden, Daniel Andersson (L), var bjuden att tala. Han pratade om att politikerna måste jobba nationellt med frågan om mäns våld mot kvinnor och att lagstiftningen borde vara tydligare.
– Lagen måste ta ställning för de som blir drabbade av våldet, säger han.
Linköpings kommun har i år valt att höja bidragen till Kvinnojouren.
– De gör ett jätteviktigt arbete. Varje krona som de får gör skillnad för de drabbade, säger Daniel Andersson (L).
Att mäns våld mot kvinnor ska upphöra är ett av regeringens fyra jämställdhetspolitiska mål som har slagits fast. Dock är inte alla partier överens hur ett sådant ska uppnås.
– Tyvärr är det så, men vi jobbar med att få med alla partier i frågan. Mäns våld mot kvinnor måste upphöra, säger han.