– Vi har bemannat hela sommaren även om vi inte alltid är lika många som övriga året. Men någon svarar alltid i jourtelefonen på dagtid, säger Agneta Nilsson.
Tillsammans med Mia Westermark är hon en av kvinnojourens anställda i Linköping. Dessutom medverkar ett 30-tal ideella medarbetare, framför allt kvällstid. Även tjejjouren Beata ska vara igång som vanligt på tisdagkvällar, framför allt hålls chatten öppen då.
– Det är svårare att få tag på kommunens socialsekreterare under sommaren. Även om de ersätts av vikarier tar det längre tid att få till stånd stödinsatser från myndigheternas sida. Ärenden blir liggande medan den ordinarie personalen har semester, säger Mia Westermark, som är en av dem som kommer att bemanna kvinnojouren under sommaren.
Skiljer sig den hjälp utsatta kvinnor behöver under somrarna jämfört med andra tider på året?
– Nej, några sådana skillnader ser vi inte. Förra sommaren tog många som levde i missbruksrelationer eller precis hade lämnat sådana förhållanden kontakt med oss för att få stöd, tips och råd. Så blir det nog även nu och de fyra platser vi har i skyddat boende är ständigt fyllda. När en flyttar ut kommer snart en ny, säger Mia Westermark.
Kvinnojouren och tjejjouren i Linköping tillhör organisationen Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer), en ideell förening som är politiskt och religiöst obunden. I Linköping finns även Nova-huset i Linköping,som ingår i SKR (Sveriges kvinno- och tejjourers riksförbund), även det en ideellt, politiskt och religiöst obunden verksamhet för utsatta kvinnor. Härifrån meddelar Hanna Pettersson att Nova-huset inte förändrar öppettiderna i sommar och att chatten är öppen på kvällstid tisdag, torsdag och söndag.