Kvinnojouren får mer pengar

Omsorgsnämnden ökar anslagen för stöd till våldsutsatta kvinnor och barn med 700 000 kronor. Kvinno- och tjejjouren i Linköping får en del av pengarna.

Gott arbete. Daniel Andersson (FP) är mycket nöjd med Kvinno- och tjejjourens arbete. Här tillsammans med jourens ordförande Therese Malkén.

Gott arbete. Daniel Andersson (FP) är mycket nöjd med Kvinno- och tjejjourens arbete. Här tillsammans med jourens ordförande Therese Malkén.

Foto:

LINKÖPING2015-05-15 12:52

Arbetet i Kvinno- och tjejjouren utförs till stor del av volontärer, verksamheten har bara två anställda. Ändå gör man ett stort arbete, förra året gav man stöd till 215 våldsutsatta kvinnor och 240 tjejer. Jouren har ett skyddat boende med plats för fyra kvinnor och ger också stöd till barn som bevittnat våld i hemmet.

– Sådana verksamheter blir ofta hyllade samtidigt som de får besked att det tyvärr inte finns så mycket pengar till dem. Därför är det extra roligt att vi kan höja anslaget till dem nu, säger kommunalrådet Daniel Andersson (FP).

Anslaget höjs från 1,2 till 1,4 miljoner kronor.

– Det är väldigt skönt att få lite större fasta resurser. Vi lider av en stor projekttrötthet, att ständigt leva på projektpengar skapar en stor osäkerhet, säger Therese Malkén, ordförande i Kvinno- och tjejjouren i Linköping.

– Pengarna ska bland annat gå till att utveckla våra tidiga insatser för barn som bevittnat våld mot en förälder, fortsätter hon.

Det kan till exempel handla om barn som måste flytta till ett skyddat boende med sin mamma. De hamnar ofta i en svår situation eftersom de måste ta ett stort ansvar för att inte avslöja var de bor. Kanske måste de också avbryta sin skolgång för en tid.

– Men vi vill också stärka våra insatser för unga tjejer. Antalet tjejer som söker hjälp hos oss har ökat från 80 till 240 på tre år, berättar Therese Malkén.

Råd och stöd får en ökning av sitt anslag med 250 000 kronor. Även de arbetar med att ge stöd till våldsutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld. De behandlar även män som söker hjälp för sitt våldsamma beteende, och kön till den behandlingen växer.

– Om män söker hjälp för att de vill sluta slå så kan man inte ställa dem i en kö, det är inte rimligt, säger Daniel Andersson.

Även socialförvaltningen får ökat anslag med 250 000 kronor, pengar som ska gå till stödverksamhet för barn som upplevt våld i familjen. Enligt nya föreskrifter ska barn med sådana upplevelser utredas för att se om de behöver stöd. Men socialtjänsten har en tung arbetsbörda och har svårt att klara av både utredningarna och att ge det stöd som en del av barnen behöver.

– Det är samma sak här. Om barn behöver stöd på grund av att de bevittnat våld i hemmet så kan man inte ställa dem i en kö, säger Daniel Andersson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om