Kvinnan gömde sig för mannen: "Hon var rädd för honom"

Kvinnan som mördades på Linköpings resecentrum var rädd för sin före detta man, som nu misstänks för att ha mördat henne. Hon hade skyddade personuppgifter och bodde en längre tid i ett skyddat boende.

På förmiddagen den 15 april attackerades kvinnan på resecentrum i Linköping och mördades av mannen med flera knivhugg.

På förmiddagen den 15 april attackerades kvinnan på resecentrum i Linköping och mördades av mannen med flera knivhugg.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2021-04-16 17:46

Advokat Catrin Engelstrand, som företrätt kvinnan i förhandlingar som gällt vårdnad, umgänge och placering av kvinnans och mannens gemensamma barn, berättar att kvinnan inte ville träffa honom.

– Hon var rädd för honom. Hon hade inte fått skyddade personuppgifter utan anledning, säger Catrin Engelstrand.

Ytterligare en person som vi talar med, som kände kvinnan väl, berättar att hon under längre tid utsattes för misshandel av mannen. Enligt vännen hade kvinnan fått bestående skador.

I slutet av mars i år företrädde advokat Catrin Engelstrand kvinnan i en rättegång som handlade om två av kvinnans och mannens gemensamma barn. Catrin Engelstrand beskriver att mannen under domstolsförhandlingen blev oförskämd och uppträdde fientligt mot kvinnan.

– Han skrek ord till henne under förhandlingen. Till slut sa rättens ordförande att han måste lämna rättssalen om han inte slutade, berättar advokat Catrin Engelstrand.

Den nu mördade kvinnan bodde under en längre tid i skyddat boende.

undefined
Kvinnan blev överfallen av den nu häktade mannen, som hon tidigare haft en relation med. Han angrep och dödade henne med flera knivhugg.

Kvinnan och mannen har av förvaltningsrätten i tidigare ärenden ansetts ha en konfliktfylld relation och inte ha förmåga att ge barnen en konfliktfri uppväxtmiljö. Barnen har omhändertagits i olika omgångar och placerats i familjehem eller HVB-hem i olika kommuner i Östergötland. Mannen har enligt dokumentation som vi tagit del av tidvis haft ett missbruk. 

Enligt offentliga handlingar skiljde sociala myndigheter på kvinnan och barnen, för att skydda dem från mannen, år 2012. Mannen sökte dock upp dem.

I en dom från 2015 framgår att barnen berättat om våld i hemmet, både mellan vårdnadshavarna och mot barnen. Enligt ett uttalande från socialtjänsten som utrett familjen vid den tiden visade mannen bristande impulskontroll. I dokumentation som vi tagit del av framgår att polisen, vid ett besök på grund av bråk i bostaden då kvinnan och mannen fortfarande bodde tillsammans, konstaterades att kvinnan hade ett blåmärke kring ögat.

En kvinna som arbetat vid det skyddade boende där den nu mördade kvinnan bodde efter att hon separerat från mannen vittnar om att hon varit mycket rädd för honom.

– Han kuvade henne så att hon inte vågade säga ifrån. Hon kände inte till sina egna rättigheter riktigt, berättar kvinnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!