Ovanliga journalintrånget utreds av polisen

En administratör som olovligen läst i patientjournaler har polisanmälts 28 gånger. Polisen Martin Hedberg, som utreder fallet, har inte varit med om något liknande ärende med så många anmälningar. "Bevisläget är gott", säger han.

Administratören har läst i 110 personers journaler utan att ha en vårdrelation till personerna. Vissa av de drabbade ska administratören varit bekant med och andra ska ha varit okända för kvinnan.

Administratören har läst i 110 personers journaler utan att ha en vårdrelation till personerna. Vissa av de drabbade ska administratören varit bekant med och andra ska ha varit okända för kvinnan.

Foto: Thomas Winje Øijord/NTB Scanpix/TT

Linköping2023-07-16 16:00

I maj upptäcktes att en administratör – en kvinna i 30-årsåldern – i Region Östergötland olovligen varit inne i 110 patientjournaler under perioden november till maj. Enligt polisens utredare Martin Hedberg är det för tidigt att svara på hur de utsatta drabbats.

– Vi har inte hållit några förhör med några målsägande ännu. Det verkar vara väldigt olika, vissa känner personen som gjort de här olovliga slagningarna, andra inte.

De drabbade informerades av Region Östergötland i mitten av juni och i samband med det polisanmälde även regionen händelsen. Hittills har 28 polisanmälningar upprättats i fallet. 

Martin Hedberg berättar att personerna som anmält gjort det efter att de fått brev från regionen med en uppmaning om att anmäla.

– Jag har inte tidigare varit med om något ärende som har haft så här många anmälningar kopplade till en och samma anställd.

Hur vanligt med den här typen av dataintrång?

– Med tanke på hur många anställda det är i regionen, så är det inte så vanligt att vi får in polisanmälningar när det gäller det sånt här. Vi har haft några ärenden de sista åren, men inte många.

Hur ser bevisläget ut?

– Bevisläget är gott på det sättet att alla slagningar som anställda på regionen gör dokumenteras. Regionen ska ha gjort en utredning kring vilka slagningar de anser vara olagliga. Sedan får vi utreda och se vad som framkommer utifrån förhör med de inblandade. Det är slutligen upp till domstolen att bedöma vad som är olagliga och lagliga slagningar.

Martin Hedberg tror att utredningen kommer att starta mer aktivt efter sommaren och är tydlig med att eftersom det är åklagare som leder förundersökningen är det även åklagaren som beslutar om hur polisen ska gå vidare.

Hur lång tid kan en sån här utredning ta?

– Det beror på omfattningen, så det är jättesvårt att säga, men jag beräknar att den kommer att vara färdig någon gång under hösten. Det beror på hur många anmälningar som inkommer och vilka direktiv vi får av åklagaren. Om det är så att vi behöver hålla förhör med alla målsägande, dokumentera och sammanställa exakt vilka slagningar som gjorts mot varje person och vilka som varit tillåtna och otillåtna, så är det ett ganska gediget arbete att få kontroll på varje ärende.

Formellt är ingen person delgiven misstanke i nuläget, men administratören är namngiven i flera av anmälningarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!