Kvarterskrogen tvingas sluta med öl

43:ans kvarterskrog i Tannefors har tvingats sluta servera alkohol eftersom socialnämnden har dragit in alkoholtillståndet.

Tannefors. Daoud Daoud och Faraj Hanna, 43:ans kvarterskrog
Tannefors

Tannefors. Daoud Daoud och Faraj Hanna, 43:ans kvarterskrog Tannefors

Foto: Per Olsson

LINKÖPING2017-03-29 13:21

Det började med en granskning av Skatteverket förra våren. Enligt Skatteverkets utredning betalades det under 2014 och halva 2015 ut svarta löner.

Eftersom ekonomisk skötsamhet är ett villkor för att få servera alkohol gjorde kommunens alkoholhandläggare ett besök på restaurangen. Efter det beslutade politikerna i socialnämnden att dra in alkoholtillståndet.

För ägaren Faraj Hanna är detta katastrof. Visserligen har han överklagat. Han har förlorat i förvaltningsrätten och gått vidare till kammarrätten. Om han förlorar även där måste han lägga av.

– Då får jag sälja. Sjuttio procent av omsättningen försvann när vi inte får servera alkohol, säger han.

Alkoholtillståndet handlar inte bara om att få sälja öl. När det drogs in stängde Svenska spel av Vegas-automaterna, enligt Lotterilagen krävs ett alkoholtillstånd för att få ha spelautomater. Dessa är viktiga för lönsamheten, restaurangägaren får trettiofem procent av nettovinsten på maskinerna.

Att alkoholtillståndet dragits in beror delvis på att den förre ägaren till restaurangen, Daoud Daoud, finns kvar. Han blev försatt i personlig konkurs i februari 2014 och har sedan dess skulder på drygt 1 miljon kronor – det mesta skatter och arbetsgivaravgifter.

När socialnämnden drar in tillståndet så gör de detta eftersom de anser att Daoud Daoud fortfarande har ett avgörande inflytande över verksamheten. Strikt juridiskt är det Faraj Hanna som driver rörelsen som en enskild firma, men enligt socialnämnden är det Daoud Daoud som i praktiken drivit restaurangen och han är också en av dem som påstås ha fått svart lön.

– Det har inte betalats några svarta löner. När jag tog över här så lovade Daoud att han skulle hjälpa mig gratis tills jag klarade mig själv, sen fick han lön på halvtid, säger Faraj Hanna.

Enligt Daoud Daoud bodde han gratis hos en släkting och arbetade utan lön, men han fick äta gratis i restaurangen. Skatteverket har en helt annan uppfattning – de tror inte på att han arbetat gratis.

– Och vad har mina privata skulder att göra med hans restaurang? undrar Daoud och pekar på Faraj.

Förutom att socialnämnden och förvaltningsrätten anser att Daoud Daoud är olämplig för att driva restaurang med alkoholtillstånd så nämns också i förvaltningsrättens dom att den nuvarande ägaren Faraj Hanna vid 30 tillfällen haft ett underskott på sitt skattekonto.

– Det är reglerat nu och det har bara varit ett par tusenlappar, förklarar Daoud Daoud.

Han är i allra högsta grad engagerad i restaurangen, många av gästerna uppfattar honom fortfarande som ägare. Det är han som är kökschef och han har också framträtt i TV:s programserie "Kniven mot strupen", som handlar om restauranger som behöver hjälp. I programmet får tittarna intrycket att det är Daoud Daoud som styr.

– Jo, Skatteverket tror väl att det är jag som äger restaurangen bara för att jag ställde upp för restaurangen när TV 3 spelade in "Kniven mot strupen", säger han.

Den lilla kvarterskrogen har ett litet gäng med stamgäster, även om de blivit färre nu när det inte går att dricka starköl längre.

– Nu är alla skingrade och vi saknar det. Det här är en väldigt trevlig restaurang, säger Josef Djahedi.

– Alla har gått till "De fyra årstiderna", men det stället är för stort, fortsätter Elisabeth Johansson.

Hon dricker en lättöl och han dricker vatten. Båda bor i området runt Nya Tanneforsvägen.

Faraj Hanna överklagade förvaltningsrättens dom i förra veckan och kammarrätten i Jönköping har ännu inte fattat något beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!