Högt uppe i Sky Hotel Apartments ser man snön yra utanför fönstren. Här hålls avslutningen för Företagarskolan Linköping som för trettonde året i rad har hjälpt egenföretagare.
Utbildningen drivs av många olika aktörer som Nulink, Moa lärcentrum och Linköpings kommun.
– Vi jobbar med en affärsplan hela tiden. Sen innefattar utbildningen också saker som försäljning, bokföring, affärsjuridik och mycket mer. Under åren har vi utvecklat konceptet oerhört mycket. I början lärde vi ut Officepaketet men idag är det marknadsföring på sociala medier som vi trycker på, säger Anders Örnell som är huvudlärare för Företagarskolan.
Utbildningen riktar sig både till dem som driver ett företag eller som vill starta ett. En av deltagarna är Teodor Hovenberg som tillsammans med David Björkevik har startat Envista AB, som utvecklar ett digitalt verktyg för att bedöma hur mycket energi som kan sparas i stora fastighetsbestånd.
– Jag drivs av miljön, jag är en miljönörd. Jag har jobbat med energieffektivisering i drygt 10 år och har insett att det saknas en produkt som hjälper fastighetsbolag att se vilka hus man ska satsa pengar på för att få bäst utväxling i energibesparingen. Vi måste göra samhället smart och hållbart, säger Teodor Hovenberg.
Han är nöjd med utbildningen:
– En sån här kurs ger mig ett smörgåsbord av kunskaper så att jag som företagare får överblick över alla bitar, säger han.
De olika företagen skiljer sig åt markant. Shakiba Tareks nya företag heter Linköping Döner Kebab.
– Jag har varit undersköterska på Landstinget i sju år men jag ville testa något nytt. Jag är bra på matlagning och många har uppmuntrat mig att jobba med det så jag startade en matvagn på Ågatan/Apotekaregatan, säger hon.
Shakiba Tarek berättar att många uppskattat försäljningen av döner, någonting som hon anser saknats i Linköping. Nu hoppas Shakiba Tarek på en fast restaurang i framtiden.
– Som ny egenföretagare kan man känna sig otillräcklig. Men jag fick jättemycket hjälp och nu är allting under kontroll, säger hon.
Anna Falkström är en av jurymedlemmarna för avslutningens presentation, hon arbetar även på Strigo, modersbolaget till Moa lärcentrum.
– Linköping är en väldigt givmild kommun när det kommer till vuxenutbildning för att få människor i sysselsättning, säger hon.
Efter presentationerna är det tid för för mat och dryck innan deltagarna ger sig ut i sina nya liv som egenföretagare.