I september förra året drog Morgan Hallström och tre vänner igång en verksamhet vars yttersta syfte var att hjälpa en grupp som har svårt att få jobb. Det handlar om människor med ickesvensk bakgrund som kanske inte pratar svenska så bra och som dessutom i vissa fall saknar utbildning. Kvinnor i den gruppen har dessutom det extra svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.
Grundidén bakom verksamheten var att utnyttja den erfarenhet och de nätverk som "kompisgänget" hade och på det sättet få företagare att våga anställa personer de kanske inte hade valt direkt.
Det har gått bra, hävdar Morgan Holmström. Sedan starten oktober 2017 har flera av deras klienter fått jobb, framförallt inom städ, lager och bageri.
När vi är på besök i Skäggetorp så har 11 av de 25 deltagarna ett jobb. Två av jobben har arbetstagaren själv fixat. Utöver det finns det folk som är på väg in till restaurang- och lagerjobb.
– Vi är öppna med att det är just inom vissa yrkesområden som vi är bra. Inom andra områden har vi inte samma kunskap, säger Morgan Holmström.
Men vill någon gärna exempelvis jobba inom förskola eller äldreomsorg så försöker Samjobb hjälpa till genom att fixa en så kallad språkpraktik.
– Då kan den enskilde själv testa och avgöra om man vill satsa på just det yrket
I företagets verksamhet ingår att försöka hitta en väg framåt, mot ett varaktigt jobb, för den enskilde.
Därför är de inte intresserade av arbete på timmar eller för jobb kortare än sex månader, för sina deltagare.
Hodan Fatah är en av dem som fått jobb. Sedan slutet av mars arbetar hon som lokalvårdare på US, anställd av städbolaget ISS. Hon trivs mycket bra.
– Jag var hemma med mina sex barn under många år och sedan utbildade jag mig till lokalvårdare, berättar hon.
Hon sökte jobb som hon inte fick, men efter kontakt med Samjobb så lossnade det.
– Nu har vi fler på väg in hos ISS eftersom Hodan har gjort så bra intryck och sköter jobbet så bra, säger Morgan Holmström.
Hodan Fatah kom till Sverige från Somalia för över 30 år sedan. Hon tror att många av hennes kvinnliga landsmän mycket gärna vill jobba, åtminstone när barnen är större. Men det kan vara svårt att ta steget från hemarbete till yrkesarbete och det handlar mest om självförtroende, tror tolken Luul Arabow.
– Har man ingen utbildning kan det kännas svårt, säger hon.
Utbildning är vad Hamdi Ahmad och Shukri Mohamad siktar på. De vill utbilda sig inom vård och förskola. Ingen av dem har varit i Sverige så länge och pluggar nu på SFI för att klara språket. Fransktalande Julie Mpala Shongo, från Kongo är utbildad skräddare men också hon vill byta yrke och studera till undersköterska, säger hon.
Inom många yrken är det fortfarande okunskap och fördomar som försvårar för många att få jobb. Hemtjänsten är en bransch som verkligen behöver folk, men där är många av kunderna, alltså de äldre, tveksamma till människor som inte talar så bra svenska, enligt Morgan Holmström.
– Det är synd, konstaterar han.
Chansen att få ett arbete nu är god. Siffror visar att allt fler utlandsfödda får jobb. Det berättar Håkan Ljungberg, sektionschef på arbetsförmedlingen i Linköping.
– Nu kan de nyanlända ta del av den goda arbetsmarknaden. Sedan är det klart att det är bland de nyanlända som den lediga arbetskraften finns. Men det händer mycket nu och det är glädjande, säger han.