De politiska diskussionerna om bygget av en ny skola på Kungsberget har pågått en längre tid. Framförallt mellan moderaterna i bildningsnämnden, och dess ordförande Karin Granbom Ellison (L). M, som har stöd av övriga Allianspartier, har hela tiden hävdat att den tilltänkta skolan är för stor och blir för dyr. Moderaterna har också sagt nej till den bärande idén – från Koalitionen – att blanda yrkesprogram och högskoleförberedande program på alla gymnasieskolor i kommunen. Istället vill Jerry Broman (M), vice ordförande i bildningsnämnden, att "en av Sveriges bästa yrkesskolor" ska byggas på Stångebro.
Så sent som i början av oktober sa Karin Granbom Ellison att bildningsnämnden, och därmed Liberalerna, går vidare med planeringen av Kungsbergsskolan med den inriktning som beslutats.
Men nu en dryg månad senare verkar partiet ha svängt. Enligt uppgift börjar det nu inom Liberalerna höjas röster för att den planerade skolan på Kungsberget blir för stor.
Istället för elevantalet – 1 800 elevplatser – som finns med i beräkningarna, skissar man på ett elevantal på 1 100 elever, varav 500 platser är vikta för högstadiet. Det finns också mycket som tyder på att Liberalerna – i likhet med moderaterna – gärna ser ett bygge av en skola på Stångebro men med en annan inriktning än M. Där moderaterna talar om yrkesprogram ser (L) hellre en skola med en idrottsprofil eftersom det i området finns flera stora ytor och lokaler för sport, som Saab Arena, Linköpings arena och det man hoppas ska bli en kommande multisporthall.
Karin Granbom Ellison bekräftar att frågan har tagits upp på nytt i partiet den ska diskuteras ytterligare inom kort.
– Vi behöver ytterligare underlag innan vi kan ta ställning och vi måste samordna oss mera, säger hon.
Splittrar frågan Liberalerna?
– Vi har haft diskussioner och vi har olika utgångspunkter, men där är vi inte ännu.
Om L ändrar ståndpunkt, vad händer med relationen till de andra partierna i Koalitionen, framförallt S?
– Det kan inte jag säga innan vi har pratat med varandra. Självklart måste vi hitta lösningar. Men hur stort utrymme det finns för andra alternativ än det som det talats om tidigare det kan jag inte säga.
Liberalernas gruppledare, kommunalrådet Daniel Andersson (L), menar att frågan om slitningar både inom hans eget parti och inom Koalitionen är överdrivna. För egen del, säger han, håller han på att öka sina egna kunskaper kring skolbygget.
– Det är en viktig och långsiktig fråga och jag som gruppledare behöver kunna lite mera för att vi i partiet ska landa i ett bra beslut.
Vad händer om beslutet går emot era koalitionskolleger?
– Koalition för Linköping har hållit ihop i alla frågor hittills. Vi kommer att landa i en gemensam uppfattning om det här. Absolut
Även om ni tvingas backa?
– Jag är verkligen inte orolig för att vi inte ska komma överens.
Men det verkar som ni närmar er Moderaterna i frågan?
– Jag säger så här, vi kommer givetvis att hålla ihop.
Till vilket pris som helst?
– Hittills har vi alltid kunnat prata med varandra. Det är vårt signum att hitta pragmatiska lösningar.
Koalitionskollegan Jakob Björneke (S), ansvarig för barn- och ungdomsnämnden, säger sig inte ha någon tydlig bild av en liberal omsvängning i fråga om Kungsbergsskolan. För hans del verkar det däremot uteslutet att medverka till ett beslut som "bara" skulle innebära 500 platser för högstadieelever.
– Det är inte rimligt. Då kommer vi inte att kunna uppfylla ställda lagkrav.