Efter ett par års jobb på förskola kände då 20-årige Viktor Ljunggren för att göra något annat.
Chansen dök upp 2019 då han fick erbjudande att ta över både plats och vagn från den tidigare ägaren av foodtrucken på parkeringen vid Bergs slussar.
– Jag hade känt länge att jag ville starta något eget. Det var inte givet att det skulle bli hamburgare eller ens mat. Men när vagnen dök upp slog jag till och fick hjälp från några av mina närmaste polare, berättar Viktor
Nu har vagnen stått i Berg fyra somrar och där har Viktor experimenterat fram lyxigare burgarmenyer (även vegetariska) än vad snabbmatskedjorna erbjuder. Och fler somrar i Berg blir det.
– Ja, jag trivs med det här och att prata med kunderna – speciellt när man inte har det så svettigt. Ibland dyker det upp nån burgarnörd och då är det kul att snacka om vad man har för köttfärsblandning och sånt. Jag tror inte att jag kommer att stå här hela mitt liv men jag har nog listat ut att jag vill driva något eget på något sätt i alla fall.
Du har ingen kockutbildning?
– Nej, men ett stort matintresse i grunden. Och det har vuxit efter hand. Morfar är min främsta inspiratör. När vi var i stugan på somrarna stod han alltid och lagade mat och gjorde stora frukostar.
Under den hektiska sommarsäsongen tar Viktor in 3–4 sommarjobbare. Då har TK Burgers öppet från förmiddag till sen kväll och Viktor kan ofta räkna in 30 000–35 000 i dagskassan.
Annat är det vår, höst och vinter. Då står TK Burgers-vagnen väl dold i ett sjavigt industriområde mellan Autoexperten och Stena Recycling på Bangårdsgatan utmed Industrigatan. Och en vanlig dag säljer Viktor kanske en tiondel så mycket som i Berg.
Hur tänkte du där?
– Jag pluggade samtidigt då och behövde få tag i något ganska snabbt. Det är klart att jag hade sålt bättre med en plats inne i stan. Men det är billigt att stå här, jag behöver inte oroa mig för inflationen. Jag har skapat en kundkrets med många stammisar. Så jag har blivit kvar.
Skillnaden mellan sommar och vinter måste vara gigantisk?
– Ja. Men det är stor skillnad på arbetstid också. Här jobbar jag ensam och har öppet 11–14 på vardagarna och enstaka kvällar. På sommaren blir det betydligt längre arbetsdagar. Det är en ganska skön blandning faktiskt.
Namnet då? Du heter ju Viktor. Vad kommer TK Burgers från?
– När vi gick i sjuan eller åttan var vi några polare som hade något vi kallade Tuggummikassan för att vi alltid skulle ha tuggummi i skolan. Vi hade ansvaret varsin vecka och löste man inte det fick man böter. Vi höll på med det där i flera år och till slut förkortade vi namnet till TK. Det tog jag med mig när jag tog över vagnen. Det låter enkelt och smidigt.
TK Burgers omnämns på nätet i Burgerdudes lista över Sveriges 100 bästa hamburgare. Har du några hemligheter när det gäller köttet?
– Ja, det ska vara hög fetthalt. Jag använder högrev och bringa. Det är lite mer förlåtande. Man behöver inte stå och vakta för att det ska vara exakt på sekunden rätt när man står och steker det.
Utöver lägre hyreskostnader upptäckte Viktor under pandemin fler fördelar med en foodtruck. När många restauranger led av restriktioner och begränsningar var TK:s utomhusalternativ rena vinstlotten.
– Man var ju lite osäker på hur det skulle bli. Men coronasommaren var den bästa nånsin. Det var bra väder, folk hade precis fått börja gå ut men fick inte åka nånstans. Att stå i Berg, dit folk åkte för att bada och spela minigolf, var otroligt bra.
När du tog över vagnen var burgarboomen som hetast. Är den på väg att mattas av?
– Det känns så. Den där extrema hajpen när det öppnade nya ställen på att alla håll och kanter verkar i alla fall ha lugnat ner sig. Det är inte lika unikt längre som när den kom och man bara hade McDonalds att jämföra med. Det är bara att se på Linköping. Folk blir griniga. De vill inte ha fler nya burgarställen. Och det känner ju jag med, jag vill hellre ha lite variation. Samtidigt är det fortfarande hamburgare. Det kommer alltid att vara uppskattat. Annars skulle ju inte alla stora kedjor funnits i alla år. Och kollar jag omsättning och kundmängd har jag nog minst lika mycket i dag som för ett eller två år sedan, säger Viktor Ljunggren.