Kunder besvikna på Cloetta

Chokladnjutare tycks vara ett konservativt släkte.En del kunder är besvikna på Cloetta – anledningen: receptet på flera klassiska konfektyrer har ändrats.

Förändring. Receptet på flera klassiska chokladbitar har förändrats.

Förändring. Receptet på flera klassiska chokladbitar har förändrats.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Linköping2016-07-22 17:00

De senaste veckorna har Cloetta fått stark kritik i sociala medier. Många kunder har nämligen upplevt att godisjättens chokladprodukter smakar annorlunda. Somliga spekulerade om att Cloetta bara råkat producera dåliga partier, medan andra var helt säkra på att det handlade om nya recept.

På företagets Facebook-sida skriver en person: "Jag kan inte förstå varför ni ändrat receptet på Center. Från topp 10 till slasken! Jag är grymt besviken". En annan valde en hårdare framtoning i sin kritik: "Vad har ni gjort med centern? Det har varit min favorit sedan barnsben och nu har ni förstört den! Idiotiskt att ändra något som fungerar! Tragiskt!".

Men det handlar inte om några dåliga partier. Cloetta har faktiskt förändrat innehållet i de populära varumärkena Center, Plopp, Sportlunch, Tarragona, Lys Melk och Romerska bågar.

– I slutet på mars månad lanserade vi ett nytt, förbättrat recept på mjölkchoklad i en del av våra produkter, säger Fredrik Sjöström, Communication & Sponsorship Manager på Cloetta.

Sedan länge har Cloetta tillverkat sin choklad på fabriken i Ljungsbro utanför Linköping. Det kommer den fortsatt göra, enligt Fredrik Sjöström. Dock under nya former:

– Vi jobbar ständigt med att utveckla våra produkter. För att förhöja smaken innehåller Cloettas mjölkchoklad nu framförallt något mer kakao än tidigare. Förbättringen påverkar färgen något och gör att chokladen kan upplevas som lite mörkare.

Förändringarna har väckt en hel del besvikna reaktioner på sociala medier. Hur ställer ni er till kritiken?

– Vi har förståelse för att man kan uppleva en skillnad i smak. Omfattande konsumenttester som vi har genomfört har visat att man tycker att den nya mjölkchokladen smakar godare än tidigare eller lika gott som tidigare. Den nya mjölkchokladen är len, fin och smälter bra i munnen.

Trots kritiken har Cloetta i dagsläget inte några planer på att återgå till ursprungsreceptet.

– Vår ambition har varit att förbättra vår mjölkchoklad, säger Fredrik Sjöström på Cloetta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!