Ungefär 3 000 barn och ungdomar undervisas i dag i musik, teater, dans och bild och form. Två utförare ansvarar för verksamheten: Leanlink står för undervisning i musik och i bild och form; Folkuniversitetet undervisar i teater och dans.
Nu vill kultur- och fritidsnämnden alltså ta hem hela verksamheten igen.
– Dels har den delade verksamheten inte fungerat så bra som vi hoppades, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth (MP), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, dels finns det ingen riktig konkurrenssituation.
Musikskolan i Linköping har funnits sedan 1949. 2001 startades Kulturskolan i Linköping för att samla den frivilliga undervisningen inom dans och bild. Ett par år senare kom också den kommunala Musikskolan in i samma organisation och teaterundervisning kom så småningom med på schemat.
Tidigt fanns planer på att konkurrensutsätta verksamheten och lika tidigt fanns protester mot detta. 2008 gjordes en upphandling men särskilt många tänkbara utförare dök inte upp. Kommunens anbud vann i konkurrens med ett par studieförbund.
Inför nästa upphandling, 2012, uttalades tvivel om det skulle finnas någon marknad med utförare som konkurrerar med varandra, men det var då Folkuniversitetet kom in som utförare.
Nu vill politikerna inte fortsätta att upphandla Kulturskolans verksamhet.
– Vi är glada över att ta tillbaka den. Det finns helt enkelt inte så många utförare som kan vara aktuella, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth. En ny upphandling skulle inte ge fler intressenter. Dessutom vill vi gärna utveckla verksamheten, och det är lättare när vi själva har ansvaret.
Att samordna de olika delarna i kulturskolan förenklas med kultur- och fritidsnämnden som huvudman, menar hon. Att vara flexibel och anpassa verksamheten efter behoven blir också lättare utan tvingande avtal som styr exakt hur innehållet ska se ut.
Kulturskolans nuvarande avtal upphör i juni 2016. Det är fullmäktige som formellt tar beslutet att låta kultur- och fritidsnämnden ta över ansvaret.
Den personal som undervisar i teater och dans på Folkuniversitetet erbjuds anställning i kommunen.
– Vi väljer att göra det här i tid så att kultur- och fritidskontoret kan förbereda för en smidig övergång, säger Cecilia Gyllenberg Bergfasth. Verksamheten måste flyta på och eleverna ska inte behöva drabbas av avbrott i undervisningen.