Kulturskillnader får aldrig bli ett svepskäl

Många skulle säga att det bara handlar om vatten, bara vanligt vatten. För Fräs Annika Andersson är det mer än så. Det är teknik, organisationsutveckling och affärsrelationer i en främmande kultur.

Foto: Peter Jigerström

LINKÖPING2014-07-03 18:00

Hästtjejen från landet utanför Tjällmo blev genom Veckans Affärer utnämnd till 101 supertalanger år 2013. Intresset för kemi, teknik och biologi har fört henne till Tekniska Verken och utmaningar inom miljöteknik, Scandinavian Biogas och byggnationer av biogasanläggningar i Sydkorea och sedan tre år tillbaka har Fräs Annika Andersson arbetat för Wallenius Water med att bygga upp deras affärsverksamhet inom vattenrening i Kina.

I norra delen av den kinesiska provinsen Tianjin finns det fiskodlingar där enorma mängder av grundvatten används varje år för att sedan pumpas tillbaka rakt ut i naturen igen. Grundvattenivån har på grund av det minskat och rent vatten har blivit en akut bristvara. Det svenska miljöteknikföretaget Wallenius Water säljer lösningar för att komma till rätta med de här problemen. Redan känd teknik används för att rena vattnet så att man till mer än 90 procent istället kan återanvända det. Kvävereningen är densamma som används i svenska reningsverk men eftersom grundförutsättningarna inte är desamma så måste tekniken ofta anpassas lokalt och däri ligger en del av utmaningen. Annika, affärsansvarig för RAS (Recirculating Aquaculture Systems) och vice vd för Wallenius Water, gör allt från att träffa kunder och skriva kontrakt till att se till att tekniken fungerar samt att överföra kunskaper och bygga upp en organisation som fungerar lokalt.

– Vi brukar säga att vi har två kunder, fiskeodlarna och de kinesiska myndigheterna. Ibland får vi förhandla med myndigheterna för att få dem att ta ett ekonomiskt ansvar, säger hon.

Hur är det att jobba i ett land med så annorlunda kultur?

– Det är inte så svårt. Ibland tycker jag att man använder kulturskillnader som ett svepskäl för att saker och ting inte fungerar. Vi är i grunden alla människor och om man är ödmjuk inför den nya kulturen man möter och för att människor kanske behöver göra saker på sitt sätt så håller det väldigt långt. Men visst uppstår det missförstånd ibland, då får man inte vara snarstucken.

Vilka egenskaper har du som gör att du klarar dig?

– Jag är envis och uthållig. Jag är nog den som hänger i lite extra länge när andra kanske redan hade gett upp. Jag har en positiv grundsyn och ser möjligheter. Sedan har jag haft bra hjälp av min bakgrund med vattenrening.

I perioder har ditt liv till stor del bestått av arbete där du långa perioder har jobbat långt hemifrån. Var ligger din drivkraft?

– Jag har fått uppleva så otroligt mycket, det har verkligen varit fantastiskt. Och min önskan har varit att få åstadkomma något – göra skillnad. I dag är jag inte borta lika mycket, men att hitta balansen i livet har varit en större utmaning för mig än jag trodde.

Hur skapar man bra affärsrelationer i en främmande kultur?

– Det finns affärsrelationer som faller för att man inte vågar lita på varandra. Jag är inte kines och kommer aldrig att bli men jag kan skapa en bra relation med en kines. Det handlar mycket om mod, att våga ta beslut och att lita på folk.

Har du blivit besviken någon gång, på att folk inte haft den intentionen du trodde?

– Det är klart att jag har gått på nitar, men det lär man sig också av. Jag tycker om när man jobbar intensivt med något och utmanar både sina egna och andras gränser. Då kristalliseras det ofta ut vilka människor som man kan lita på. Man ger ett förtroende och får ett tillbaka.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om