Kulturkickar kan ge bättre fotboll

Fotboll är inte bara fotboll. Det kan vara läsning och jämställdhet också. Inom idrotten blir allt fler övertygade om att lagen kan prestera bättre med hjälp av aktivt kulturarbete.

Charlotte Rohlin, LFC.

Charlotte Rohlin, LFC.

Foto: Ulrik Svedin

Linköping2018-03-15 18:44

– Har man dansat balett eller spelat teater så är man inte rädd för att gå in i en närkamp eller en dribbling på fotbollsplanen. Vi behöver hitta nya metoder, och idrotten måste jobba mer med jämställdhet, säger Johan Thorén, utvecklingskonsulent på Östergötlands Fotbollförbund.

På tisdagen hölls en konferens om jämställdhetsprojektet "Läskickar" för idrottslivet i Östergötland, på Linköpings stadsbibliotek. Bland annat föreläste Karin Wahlén, kulturcoach i Östersunds FK som gjort stora framsteg med sitt A-lag, genom kultur på schemat.

Läskickar är ett projekt med inkludering och mångfaldsarbete kombinerat med läsfrämjande. Till grund ligger bland annat förlaget Olikas bokserie Fotbollsstjärnor som handlar om flera framstående spelare i LFC, däribland Charlotte Rohlin som också var med på konferensen en kort stund. Hon tror på att kultur och läsning kan hjälpa spelarna:

– Det är ett sätt att göra ett lag bättre. Det är viktigt att man låter personligheter komma fram i laget. Förebilder är också jätteviktigt. På elitnivån är det svårt att få tid. Men vi diskuterar det här i klubben, säger Rohlin.

En poäng med bokserien Fotbollsstjärnor är att det är tjejer som spelar. Och att även killar kan läsa om stjärnorna Charlotte Rohlin eller KosovareAsllani som förebilder.

– Som berättelsen om att "Kosse" hade svårt att passa när hon var liten. När man har läst den boken så kan man prata om varför spelet blir bättre om man passar bollen, säger Johan Thorén.

Vad är Läskickar?

Ett jämställdhetsprojekt med inkludering och mångfaldsarbete inom läsfrämjande. Syftet är att utveckla läsfrämjande insatser med koncept och metoder för lagidrotten med fotbollen som förebild. Fokusgruppen är tjejer i åldrarna 7–15 år. Ett av projektets långsiktiga mål är att alla fotbollsföreningar i Sverige med barn mellan 9-15 år inom 5 år bör veta vad Läskickar är för något och att var femte förening har provat minst en metod. Samt att Läskickars metoder ska kunna kan användas inom alla lagidrotter, anpassat efter målgrupp och ålder med fokus på jämställdhet, normer, social jämlikhet och inkludering.

Se mer: www.laskickar.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!