Restaurang Jord har sedan starten fått flera utmärkelser. Bland annat har Linköpingskrogen flera år i rad utsetts till årets viltrestaurang.
Att just 360° Eat Guide prisar restaurangen är extra roligt, tycker Jords ägare Andreas Landén.
– Den guiden startade för att sätta press på Guide Michelin, som alltid bara bedömt köket. Det tog inte lång tid förrän Guide Michelin introducerade en grön stjärna för att premiera hållbarhet – och i år fick vi en sådan stjärna, berättar Andreas.
För att få en topplacering i 360° Eat Guide gäller det att först ha full poäng för hållbarhetsarbetet. Sedan avgör gastronomipoängen den inbördes rangordningen – och i år klättrar Jord ända upp till andra plats, bara slagen av restaurang Äng i Tvååker.
Så här skriver juryn bland annat: "Jord fortsätter att imponera. Det här är rolig, tankeväckande och driven gastronomi. Det är också prisvärt jämfört med motsvarande kvalitet i storstäderna."
Andreas Landén tror att andraplatsen delvis beror på att man nu vågat ta steget fullt ut.
– Vi serverar en meny med väldigt många serveringar – mellan 12 och 14 – till alla gäster. Menyn ändras från dag till dag, beroende på vilka råvaror vi får in. I början var vi inte säkra på att Linköping var moget för det här, så vi startade med 5- och 7-rätters.
Hur funkar konceptet i tider när många kanske tänker mer på ekonomi än på ekologi?
– Jättebra. Jord har alltid tuffat på bra och på helgerna är det bokat flera månader i förväg.
Hur ska ni fira?
– Det blir tårta och bubbel till alla anställda!